Тази седмица Apple представи три нови iPhone и Apple Watch

...
Тази седмица Apple представи три нови iPhone и Apple Watch
Коментари Харесай

Най-големите провали на Apple през годините

Тази седмица Apple показа три нови iPhone и Apple Watch - и съгласно анализаторите те ще бъдат извънредно сполучливи за компанията, която неотдавна мина пазарна капитализация от $1 трилион.

Но в 42-годишната история на софтуерния колос има и някои провали - от прегряващ компютър до устройството, което и самият Стив Джобс мразеше, а всички у се подиграваха. Но както той самият сподели: " Трябва да си подготвен на неуспех... Ако те е боязън от рухването, няма да стигнеш надалеч ".

Ето някои от продуктите на Apple от последните четири десетилетия, които бяха безспорни провали:

Apple III

 Снимка 378384
Източник:

Apple II бе продуктът, който изпрати компанията на върха през 1977, трансформирайки се в първия търговски сполучлив персонален компютър. От него се продадоха сред пет и шест милиона бройки. Но Apple III?

Пуснат през 1980 той бе ориентиран към бизнеса и оферираше повече функционалности на клавиатурата и по-голям екран. Стив Джобс обаче желал машината да е тиха и по тази причина настоял тя да няма вентилатор за изстудяване. Инженерите създали тъкмо това и я " опаковали " в алуминий, който да подкрепи охлаждането.

Но даже и това не помогнало и Apple III постоянно прегрявал - от време на време до степен, че флопи дискът се стопявал вътре.

В последна сметка компанията изтегля всички 14 000 продадени продукта и ги заменя с такива с вентилатор. Въпреки това ударът по имиджа на продукта към този момент бил нанесен и животът му продължава едвам четири години, като Джобс твърди, че компанията е изгубила " неизброимо количество " пари.

Lisa

 Снимка 378383
Източник:

Пуснат през 1983 година, Lisa бе един от първите компютри, които се продаваха с мишка и имаха графичен интерфейс - икони и картинки, вместо просто линии текст. Моделът, който се твърди, че е наименован на дъщерята на Джобс, обаче имал и друга отличителна характерност - невероятната цена от $9 995, която се оказва прекомерно висока за доста от потребителите.

Apple продава към 100 000 от компютъра.

Apple Newton

 Снимка 378380
Източник:

Когато Apple пуска първия си цифров помощник (PDA) Newton през 1993 година, продуктът трябваше да даде началото на революцията на устройствата, които можем да държим в ръка.

Newton можеше да се похвали с новаторска функционалност, посредством която потребителите можеха да пишат ръкописно със стайлъс, а устройството преобразува това в цифров текст. Apple твърдеше, че на него може да се написа толкоз елементарно, колкото и на лист хартия.

Единственият проблем обаче бе, че тази функционалност надалеч не работеше толкоз добре, колкото се надяваха от Apple. Тогавашният CEO на компанията Джон Скъли (от интервала, в който Джобс бе изгонен) очаквал 1 милион продажби през първата година, а в последна сметка те се оказали едвам 50 000 през първите три месеца.

Джобс публично стопира продукта, когато се връща в Apple през 1997 година, подигравайки се на странното устройство.

Macintosh TV

 Снимка 378382
Източник:

Macintosh TV е още един огромен неуспех, който се случил по времето, в което Джобс не бе отпред на компанията. Пуснат също през 1993 година, той бе един от първите опити за съчетание на компютър и тв приемник - нещо, което всички устройства през днешния ден вършат. Macintosh TV представлявал компютър Macintosh LC 500 с ефирен тунер, който разрешавал връзването на антена или кабел. Но потреблението на компютъра било невероятно, до момента в който се гледа телевизия. А и цената от $2 099 също оказва помощ за неуспеха - компанията продава единствено 10 000 от него и го стопира след по-малко от три месеца.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР