Тази сага с хартиената бюлетина започва да се превръща в

...
Тази сага с хартиената бюлетина започва да се превръща в
Коментари Харесай

Юрий Асланов: Сагата с хартиената бюлетина е оправдание за много други грехове

Тази сага с хартиената бюлетина стартира да се трансформира в опрощение за доста други грехове – че партиите не могат да намерят вярното пояснение за спадащата изборна интензивност. Търсят това пояснение отвън себе си – или в недостатъци на изборния закон, или в президента – за това, че той не поставя старания за реализиране на съгласие. Това сподели в изявление за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ социологът Юрий Асланов. 

" Всичко това назовавам двуличие, тъй като вижте единствено по какъв начин протичат договарянията сред двете водещи политически сили по този въпрос. Те стартират с готовност за това какво да вършим с цел да се реализираме съгласие, и приключват със закани за правосъдни каузи и физическа кавга “, изясни той.  

Според него партиите, които поддържат връщането на остарялата изборна система, се пробват да уязвят политическите си съперниците и да ги заплашат, че последващи избори ще се произведат при по-неизгодни за тях условя.  

" За мен най-лошото, което може да се направи в този парламент, е да се върне смесената система – и машинно, и хартиено гласоподаване, която ще сплоти евентуално порочните практики и на двете системи в едно “, акцентира той.  

" Не съм оптимист, че следващите промени в Изборния кодекс ще доведат до нещо положително. Фактът, че тези промени сега са тематика номер 1, минавайки напред през всички останали значими, приказва за лицемерието на парламентарно показаните политически сили. На думи внушават, че вършат всички улисия за основаване на постоянно държавно управление, само че явно мисълта им е за следващите предварителни избори. Те няма да предложат развръзка на политическата рецесия, тя ще продължи и по-късно “, коментира Юрий Асланов до какво ще доведат поредните  промени в Изборния кодекс.  

Социологът не е склонен с тезата на Андрей Гюров от Политическа партия, че ще бъдат запушени устите на българските жители. " Няма по какъв начин да го приемем за правилно. Българите в чужбина, колкото и да са те, знаем, че доста дребна част от тях гласоподават и демонстрират интерес към българските парламентарни избори. Не може да им се запуши гласуването, тъй като се видя, че при остарелия метод на гласуването интензивността и в чужбина беше по-висока, в сравнение с е в този момент “, сподели той. 

Асланов акцентира, че концепцията преди всички избори да се вършат промени в ИК е порочна и рискова, тъй като създава нови рецидиви и недомислици. 

" Нашата партийна система е в тежка рецесия и дълбока недоразвитост “, безапелационен бе Юрий Асланов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР