Тази събота предаването „Европейци“ ще ви разкаже за един съхранен

...
Тази събота предаването „Европейци“ ще ви разкаже за един съхранен
Коментари Харесай

В Европейци“: Силата на традициите с древна техника за стъкло в Полша и килими от Родопите

Тази събота предаването „ Европейци “ ще ви опише за един съхранен и добре развъртян поминък в Полша - стъкларството. В това пътешестване измежду нежните творби на изкуството ще ви поведат Милена Кирова и Станислав Ангелов. А в неделя ще ви отведем в сърцето на Родопите. Там където обичайното българско килимарство стига чак до салоните на кралските семейства на Европа. Пътуване от Костандово до Версай - с Мария Костова и Анна Андреева.

Фино и чупливо – преди да краси витрини и домове – това стъкло е било шепа пясък.

Крехките и красиви стъкленици се вършат в гореща - повече от 1100 градуса пещ, а надарените ръце на майсторите извайват всяка извивка.

Ние произвеждаме стъкло тук по обичаен метод. Почти по същия - както е било преди епохи. Можем да кажем, че това е ръчно направено изтънчено стъкло. Разбира се, стъкларите би трябвало да употребяват някои принадлежности. Всичко е неповторимо, не можеш да намериш същите неща на никое място другаде. Това е, тъй като в действителност всичко е ръчна направа, изяснява Александра Скорек – Лукашевич от Института за керамика.

Ако в предишното имало майстори и чираци, а всяка работилница пазела своите секрети за производството на стъкло, то през днешния ден – всичко става пред смаяните погледи на хората.

Сега и Европа оказва помощ със своите стратегии, с цел да се резервира това остаряло умеене.

Цялата история гледайте в събота, незабавно след централната емисия вести на Българска национална телевизия в 20 ч.

Нино Парпулов вплита ориста си в килимарските цехове на Костандово при започване на 90-те. Задачата му е да ликвидира губещото им произвеждане. Вместо това се заразява с килимарската бактерия. И взема решение да опази занаята. Съдбата го свързва с англичанин, с помощта на който доближава до привидно невъзможна поръчка - възобновяване на липсващ килим от 19 в., за лятната резиденция на кралицата.

Като откриват приемната на кралица Виктория, Елизабет споделя: да няма някаква неточност, тъй като има табела - създадено в БГ, викат не, няма неточност, там е направено, споделя Нино Парпулов.

Така килимите от Костандово стават търсена стока на Острова. И през днешния ден украсяват десетки крепости и здания от Лондон, през Уелс, до Версай и Стария Пловдив.

Ние съхраняваме европейско културно завещание, в случай че ние изчезнем, Европа си губи опцията сама да си резервира културата, да си резервира историята в килимарството, споделя дъщерята на Нино – Надя Парпулова.

Цялата история гледайте в неделя, незабавно след централната емисия вести на Българска национална телевизия в 20 ч.

е план на Българската национална телевизия, който споделя къси истории на хора от цяла Европа. Хора, които с концепциите и мисленето си трансформират света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху истинската мисъл, огромните и смели хрумвания, които се трансформират в печеливши формули. Предаването ще демонстрира лицата на смяната в Европа и ще споделя по съвременен образен метод техните истории. Рубриката се излъчва с поддръжката на Европейски Съюз.

Гледайте " Европейци " всяка събота и неделя незабавно след централните вести на Българска национална телевизия в 20.00 ч.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР