Тази събота и неделя в Транспортния университет в София български

...
Тази събота и неделя в Транспортния университет в София български
Коментари Харесай

Показват уникални макети на транспортна и военна техника в София

Тази събота и неделя в Транспортния университет в София български и интернационалните моделисти ще показват неповторими макети на транспортна и военна техника. В София се намира едно от ателиетата за пресъздаване на модели от градския превоз.

Екипът ни се срещна с създателя на неповторимите ръчно направени структури. Боряна Черганова с детайлностите.

Дариан Георгиев е на 31 години, откогато се помни следи трамваите. Още като възпитаник желае да има личен макет на трамвай. В кръжока, в който попада обаче, има единствено танкове и самолети. Това го тласка да изобрети свои. Започва с хартиени модели и 20 години по-късно от ръцете му излизат хиляди макети. Зад всеки от тях има и действителна история.
Дариан Георгиев: В момента държа в ръцете си смален модел на трамвай-комсомолец, създаван от 1959 година, не е неточност, че пантографът е откъм гърба, по този начин е било на прототипния модел, единственият трамвай, български трамвай със задно ситуиран пантограф. Тези трамваи са създадени в 25 броя, като към тях има и 15 ремаркета и са се движели по всички тогава известни в София линии. Дизайнът на комсомолците доста прилича трендовете, които тогава са били в трамвайностроенето, само че нашият български първообраз за жалост не се отличава с изключително качествена направа и по тази причина 15 години по-късно е бракуван. Общо взето всеки един модел, който се е движел в България и освен в България, който ми грабне окото виждам да го пресъздам допустимо най скоро. Като за изработката на тези модели употребявам чертежи, от време на време фотография а в най-лошия случай с рулетка от същинския модел.
Дариан самичък отлива доста от частите за моделите си. Използва смола и подръчни материали, с цел да подсигури безбройните дребни елементи на мини машините.

През почивните дни феновете на транспортни миниатюри ще имат опция да прегледат интернационалната галерия на макети и модели. Авторите на най-хубавите творения ще се конкурират за специфична премия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР