Тази събота фермерският пазар „Пендара на Женски пазар ще посрещне

...
Тази събота фермерският пазар „Пендара на Женски пазар ще посрещне
Коментари Харесай

Кулинарните традиции на Сакар гостуват тази събота на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар

Тази събота фермерският пазар „ Пендара " на Женски пазар ще посрещне същински пазители на кулинарните обичаи на Сакар. Жените от харманлийското село Доситеево ще гостуват на кулинарната ни сцена и ще подготвят фамозните доситеевски карталчета - вкусни банички със сирене, изпечени на сач. Самодейците са от локалното читалище „ Арх. Доситей " - 1908, водени от кмета на селото Митко Вълев и за първи път ще показват тайните на сакарската кухня в столицата.

Село Доситеево се намира в подножието на Сакар планина, по долината на река Марица и е известно като Столицата на сусама. Доситеевци възраждат позабравеното произвеждане на сусам и към този момент 4 година там се провежда Фестивал на сусама - регионът се слави с най-продължителното слънцегреене, което разрешава и чудесни реколти от сусам, едно от най-традиционните култури за Сакар. По време на кулинарната проява ще научим с изключение на по какъв начин се вършат карталчета и по какъв начин да си приготвим празничната сусамена сладка пита, която всяко доситеевско дете има на прощъпулника си.

Не пропускайте съботната ни кулинарна проява, която обичайно ще се организира от 11.00 часа на фермерския пазар „ Пендара " на Женски пазар. Пазарът български фермери и занаятчии се организира всяка събота от 10:00 до 17:00 часа сред улиците „ Симеон " и „ Кирил и Методий ". Продукцията е изложена в три продуктови зони - „ Плодове и зеленчуци ", „ Млечни и месни " и „ Други храни и питиета ". Организатори на постоянния фермерски пазар в столицата - „ Пендара " са Фондация „ LocalFood.bg " и „ Пазари Възраждане " ЕАД. Подкрепят се започващи български фермери и занаятчии, фокусът е върху нови производители и артикули, кулинарни демонстрации и щандове на основата на националното ни гастрономическо завещание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР