Тази рецепта заслужава специална награда - толкова вкусни питки никога

...
Тази рецепта заслужава специална награда - толкова вкусни питки никога
Коментари Харесай

Малки солени питчици с маслена поръска

Тази рецепта заслужава специфична премия - толкоз вкусни питки в никакъв случай не бяхме опитвали

Необходими Продукти

за тесто


● брашно - 600 г
● прясно мляко - 250 мл
● квас - 1/2 кубче
● захар - 1 с.л.
● сол - 2 щипки
● яйцa - 1 бр.
● жълтъци - 1 бр.
● кисело мляко - 3 с.л.
● бакпулвер - 1 ч.л.
● олио - 2 с.л.
● масло - 1 с.л.

за поръска


● масло - 125 г
● галета - 7 с.л.
● сол - 2 щипки
● белтъци - 1 бр.

Начин на подготвяне

Приготвяне на тестото:

Пресява се брашното, оформя се кладенче от него и се сипва затопленото прясно мляко, в което авансово добре се е разтворила маята с една лъжица захар и две лъжици брашно. Прибавят се едно цяло яйце и един жълтък, сол и олио.

В киселото мляко се втасва бакпулверът и се прибавя в брашното. Замесва се еластично и меко тесто. Слага се в леко намаслена купа и се оставя да втаса, до момента в който удвои размера си.

От готовото тесто се откъсват дребни топчета с величина на орех. Овалват се в длани и се подреждат на разстояние едно от друго в тава, авансово намазана с краве масло. Отново се изчакват да втасат.

Приготвяне на поръската:

В дребна тенджерка се поставя пакетче краве масло на котлона и се бърка да се разтопи. Отдръпва се, посолява се и се сипва галетата, разбърква се и се оставя да изстине.

Белтъкът се разрушава с вилица на пяна и питките се намазват с четка. Върху всяко топче, без да се натиска, се поставя по една чаена лъжичка от маслената галета.

Питчиците се изпичат в авансово загрята фурна на 200 градуса. Пекат се до леко зачервяване. Стават доста вкусни и са мекички.

Излизат една огромна тава и една по-малка. Може да се прибере в хладилника и от това тесто да се изпържат мекици на идващия ден.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР