Тази рецепта на деня ви предлага идея за страхотна вечеря

...
Тази рецепта на деня ви предлага идея за страхотна вечеря
Коментари Харесай

Рецепта на деня: Пуйка с брюкселско зеле за двама

Тази рецепта на деня ви предлага концепция за страхотна вечеря пуйка с брюкселско зеле за двама. Всичко, което ви би трябвало, са един свободен час и подобаващ за готвене тиган.
Пуйката е домашна птица от семейство Фазанови. Произхожда от американската пуйка. Одомошена е в Мексико в края на 15 век. В Европа е пренесена при започване на 16 век, а в България се популяризира по време на османското господство. Климатичните и икономически условия са доста удобни за развъждането ѝ, само че е относително едва застъпена, най-вече в персоналните стопанства.
Пуйката е най-едрата домашна птица. На горната част на човката има кожен тумор, а на главата и шията характерни брадавици (корали). Има добре развита гръдна мускулатура. Главата и горната половина на шията не са оперени. Цветът на човката и краката хармонира с оперението.
Необходими артикули за двама
- Около половин кг пуешко филе
- 1/2 чаена лъжичка пилешки бульон на прахуляк
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 1/4 чаена чаша масло
- 4 - 5 листа магданоз или девисил

- 1/2 чаена чаша лук, нарязан на ситно
-1/2 чаена чаша целина, нарязана на ситно
- 1/2 чаена чаша пресни или замразени червени боровинки
- 2 чаени чаши кубчета царевичен самун или мъфини за печива по ваш избор

- 200-250 грама бекон, нарязан на кубчета
- 2 чаени чаши нарязано на ситно брюкселско зеле
- Сол, по избор и усет
- Пипер по избор и усет

Начин на подготвяне 1. Накълцайте зеленчуците, царевичния самун и бекона и ги оставете настрани.
2. Поръсете отмерено и двете страни на пуешкото с пилешкия бульон на прахуляк и 1/4 чаена лъжичка сол.
3. Загрейте подобаващ тиган с незалепващо покритие на подобаваща температура. Добавете 2 супени лъжици масло, което да се разтопи. Добавете парчето пуйка дружно с магданоза или девисила. Гответе пуйката 4-5 минути от всяка страна, или до мрачно златисто кафяво. Извадете пуешкото в чинията за сервиране и покрийте с алуминиево фолио. Не махайте тигана.
4. Разтопете 1 супена лъжица масло в същия тиган. Добавете лук, целина и червени боровинки. Сол и черен пипер по избор. Гответе 4-5 минути или до момента в който лукът и целината омекнат, а алените боровинки стартират да се обезмасляват. Добавете царевичен самун, като разбърквате понякога, до момента в който той стартира да се препича. Извадете в друга паница за сервиране.
5. Разтопете последната супена лъжица масло в същия тиган. Добавете бекона и разбъркайте. Добавете брюкселско зеле, сол и черен пипер по избор. Гответе, като разбърквате понякога, 4-5 минути или до момента в който брюкселското зеле не стартира да оцветява и омеква.
6. За да сервирате, издълбайте в пуйката дупка и запълнете с получената плънка. Гарнирайте със салата!
източник: www.landolakes.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР