Тази промяна в пенсионната реформа, която се предвижда ще има

...
Тази промяна в пенсионната реформа, която се предвижда ще има
Коментари Харесай

Бисер Петков: До момента няма отпусната пенсия по новите правила

Тази смяна в пенсионната промяна, която се планува ще има позитивно влияние, само че 31% от хората ще бъдат отрицателно наранени. До момента няма отпусната пенсия по новите правила, т.е. няма никой ощетен. Това разяснява общественият министър Бисер Петков, в утринния блок на Нова тв.

В рамките, на това което Национален осигурителен институт показа, отклоненията, които бяха коснтатирани бяха в доста ниски стойности. Анализът на Национален осигурителен институт е, че отрицателно наранени ще са тези, които в интервала 1997 - 1999 година са се осигурявали на доста високи приходи, само че са имали нерегулярна трудова претовареност.

По думите на Бисер Петков посланието от срещата през вчерашния ден при премиера Бойко Борисов е, че не би трябвало да има нито един отрицателно обиден пенсионер. Това, което ще бъде препоръчано, е хората да имат право да заявят и присъединяване на този приход от интервала 97 - 99 година.

Промените, които бяха въведени с комплексната промяна през 2015 година са параметрични промени, които доведоха до финансово стабилизиране на пенсионния фонд, съобщи той.

Според специалистът Ася Гонева данните, които излязоха в медиите, са били погрешно интерпретирани. Няма смяна във формулата на пресмятане на пенсиите, сподели тя.

„ От тези към 68 хиляди, които са получили писма през 2018 година, че навършват пенсионна възраст, една голяма част от тях изобщо няма да бъде наранена от новото законодателство. Говорим за самостоятелен коефициент, което не постоянно е правилно за някакво понижение на пенсията. Второ – към този момент има конкретизиране сред Надзорния съвет, министерството, Национален осигурителен институт, да следим този развой, с цел да забележим дали ще има някакво отрицателно отношение. Няма оценка на въздействието, която да може да бъде направена авансово тъй като аз мога да съм придобива право на пенсия, само че не съм длъжна да го осъществявам. Така могат да натрупвам още стаж и в никакъв случай не може да разберете какво ще се случи с моята пенсия поради тази промяна”, разясни Ася Гонева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР