Тази пролет Зала 1 на НДК ще посрещне за първи

...
Тази пролет Зала 1 на НДК ще посрещне за първи
Коментари Харесай

Време за фолклор събира на една сцена най-добрите фолклорни формации

Тази пролет Зала 1 на НДК ще посрещне за първи дружно на сцената си едни от най-успешните частни фолклорни обединения и актьори у нас, обединени в спектакъла " Време за фолклор ".
Ценителите на българския фолклор ще имат опция да се насладят в една единствена вечер на майсторските осъществявания на отбор “Чинари”, “Мистерията на българските гласове”, Стоян Янкулов – Стунджи и “101 каба гайди”. Именитите участници ще показват най-хубавите си ефектни танци, песни, музика и сола преплетени в 90 минутна същинска фолклорна приказка. В нея ще се включат още и група “Еtnotix” и трио “Булгарина”.
Във „ Време за фолклор” ще чуем вълшебните гласове на „ Мистерията на българските гласове”, които предходната година издадоха новия си албум „ BooCheeMish” с присъединяване на Лиса Джерард и не стопират да обикалят Европа и света с концерти по представянето му. Световноизвестният български хор е номиниран няколко пъти и е притежател на премия “Грами” от 1990 година

На 15 април в Зала 1 на НДК ще забележим и превъзходните танцьори от отбор “Чинари” , които през декември 2018 означиха блестящо 25-тата годишнина от основаването си. Той е първият частен отбор у нас. През годините неговият хореограф, създател и шеф – Асен Павлов основава 13 авторски спектакъла, които радват публиката всяка година преди Коледа. Асен Павлов и трупата на “Чинари” са удостоени с едни от най-престижните награди у нас за спектаклите си през последните години – ИКАР, “Кристална лира”, Грамота и почетен знак „ Златен век “ – щемпел на Цар Симеон Велики за принос в развиването на българската просвета, “ЗЛАТНА МУЗА 2018”.
Ритъмът на „ Време за фолклор” ще усетим със Стоян Янкулов – Стунджи , който не стопира да ни изненадва с присъединяване си в разнообразни, забавни планове. Един от най-изявените ни и надарени перкусионисти взе участие в доста записи на джаз, поп и етно музика, което значително е повлияло на неповторимият му жанр на свирене. Изпълнението на “Вода”, в дует с Елица Тодорова, доближи 5-то място в Евровизия от 2007 година Във “ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР” Стунджи ще има и общо осъществяване с “Чинари Дръмс” и “101 каба гайди”.
И с цел да е цялостна и пъстра фолклорната картина на спектакъла на сцената ще стъпят точно те – гайдарите от “101 каба гайди” . Те ще бъдат водени от емблeмaтичния им pъĸoвoдитeл и създател Kocтaдин Илчeв, който е един от най-известните майстори на каба гайда в България. Съставът е с връх в “Книгата на Гинес” oт май 2012 година, когато 333-ма гайдари на възраст от 6 до 66 години се разписват с необикновено майсторско осъществяване на Народна сюита.
Билетите за спектакъла „ Време за фолклор” към този момент са в продажба, а до 24 март те ще са на промоционални цени. Те се продават в интернет в системата на Ticketportal.bg и още в Билетен център в НДК, Билетна каса на “Арена Армеец”, бензиностанции ОМВ, магазини Orange.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР