Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 72 белоглави

...
Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 72 белоглави
Коментари Харесай

Расте броят на белоглавите лешояди в Източните Родопи

Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 72 белоглави лешояда. За съпоставяне, предходната година е имало 65 дребни. Това оповестяват от фондация " По-диви Родопи ", които дружно с сътрудниците си от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) правят мониторинг на птиците в Източните Родопи по общия план " Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите ", подсилен от европейската стратегия ЛАЙФ. Наблюденията на природозащитници са от предходната седмица и удостоверяват, че се резервира позитивната наклонност за растеж в популацията на този предпазен тип.

Миналата седмица екип на Българско дружество за защита на птиците е посетил всички гнездови колонии на белоглавите лешояди в Родопите и е ревизирал исторически и евентуални залежи. Установени са със седем повече излюпени дребни лешояда през тази година спрямо 2018 година Общият брой на заетите гнезда от белоглави лешояди е 96 за българската част на Източните Родопи.

 Гнездо на белоглави лешояди
© Добромир Добрев, Българско сдружение за отбрана на птиците

Гнездо на белоглави лешояди

" В момента има и още три двойки, които са замътили наново, и чакаме да разберем дали ще се размножат сполучливо и по този начин да достигнем 75 излюпени дребни тази година ", споделя Добромир Добрев от Българско дружество за защита на птиците. " Оттук насетне настава значим миг за дребните, обвързван с обезпечаването на задоволително качествена храна за тях, с цел да могат по-късно повече от два месеца да изоставен сполучливо своите гнезда ", добавя той. Тогава специалистите ще посетят всички колонии и ще стане явен броят на сполучливо изхвърчалите дребни.

Белоглавият лешояд
 Расте броят на белоглавите лешояди в Източните Родопи
© Фондация

Лешоядите са непрекъснат и скитащ тип. Младите птици скитат до към петата година, когато доближават зряла възраст. През това време могат да извършат напредвания на огромни дистанции от местата на излюпване. Това са сериозни моменти от живота на птиците, когато близо 70% от тези лешояди умират в тази ранна фаза на живота си.

Видът е бил многочислен в България до началото на 20-и век, след което стартира да изчезва. През 1978 година в региона на Студен бунар, Източните Родопи, е открита единствено една размножаваща се двойка. Популацията на белоглавия лешояд в Източните Родопи се усилва от към 10 двойки през 1990-те до 70 през 2014 година

Тази есен по време на годишното броене за вписване на нощуващите птици на Балканския полуостров бяха регистрирани рекордно доста белоглави лешояди край Арда, както и постепенно възобновяване на изтровената им популация в Кресненския пролом (повече тук).

Лешоядите са емблематична идея за българската природозащита. Освен в Източните Родопи, където за опазването и възобновяване им работят фондация " По-диви Родопи " и Българското сдружение за отбрана на птиците, техни популации се възвръщат и в Кресненското дефиле, Врачанския и Котленския Балкан. Там ФПС " Зелени Балкани ", " Фонд за дивата флора и фауна ", дирекцията на естествен парк " Врачански Балкан " и Дружеството за отбрана на хищните птици работят за реинтродукция на белоглави лешояди.

Белоглавият лешояд е фокус на работата и на " Зелени Балкани ", които го дефинират като един от флаговите типове за българските зони от мрежата " Натура 2000 " и акцент от своята стратегия за разпространение на мрежата, която също е финансирана посредством различен план по европейската стратегия Лайф - " Натура 2000 в България - нови хоризонти ". Повече за мрежата " Натура 2000 " - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (93)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР