Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 64 белоглави

...
Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 64 белоглави
Коментари Харесай

Повече лешоядчета се излюпиха тази пролет в Източните Родопи

Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 64 белоглави лешоядчета. С 13 повече са новоизлюпените пилета спрямо миналата година. Първите са се появили през април, а последните едвам през втората половина на май.

Това откри наблюдението на единствената естествена популация на белоглав лешояд в страната, oсъществявано от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Новината оповестяват от самодейността " По-диви Родопи "

И този сезон се резервира позитивната наклонността за растеж в популацията на типа. По време на мониторинг на популацията през 2018 година бе открито че броят на заетите гнезда от двойки е 94, което е с 5 двойки повече спрямо 2017 година От по този начин откритите двойки 82 са присъпили към размножаване. " За поредна година популацията на типа в Източни Родопи е една от тези с най-голям гнездови триумф в Европа ", разяснява Добромир Добрев от Българско дружество за защита на птиците.

 Повече лешоядчета се излюпиха тази пролет в Източните Родопи
© По-диви Родопи

Поредна фаза на мониторинга на типа приключи при започване на месеца след посещаване на всички известни гнездови колонии на типа в Родопите и инспекция на редица исторически и евентуални залежи. Посетени са 15 гнездови залежи на типа сред село Бориславци и град Кърджали. Наблюденията на редките птици се прави постоянно и стартира февруари месец, като последния стадий от мониторинга ще бъде през юли. Тогава специалистите ще посетят всички колонии и ще стане явен броя на сполучливо изхвърчалите дребни лешоядчета.

Двойките белоглави лешояди отглеждат единствено по едно малко. Мътене продължава към два месеца, като и двамата родители поемат грижи за бъдещото поколение и се сменят. Малкото напуща гнездото на към 4 месеца, нормално юли-август. През това време двойката се грижа неуморно за дребното лешоядче.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР