Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 64 белоглави

...
Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 64 белоглави
Коментари Харесай

Повече белоглави лешоядчета се излюпиха тази пролет в Източните Родопи


Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 64 белоглави лешоядчета. С 13 повече са новоизлюпените пилета спрямо миналата година. Първите лешоядчета са се появили през април, а последните едвам през втората половина на май. Това откри наблюдението на единствената естествена популация на белоглав лешояд в страната, oсъществявано от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

И този сезон се резервира позитивната наклонността за растеж в популацията на типа. По време на мониторинг на популацията през 2018 година бе открито че броят на заетите гнезда от двойки е 94, което е с 5 двойки повече спрямо 2017 година От по този начин откритите двойки 82 са присъпили към размножаване. „ За поредна година популацията на типа в Източни Родопи е една от тези с най-голям гнездови триумф в Европа “, разяснява Добромир Добрев от Българско дружество за защита на птиците.

Поредна фаза на мониторинга на типа приключи при започване на месеца след посещаване на всички известни гнездови колонии на типа в Родопите и инспекция на редица исторически и евентуални залежи. Посетени са 15 гнездови залежи на типа сред село Бориславци и град Кърджали. Наблюденията на редките птици се прави постоянно и стартира февруари месец, като последния стадий от мониторинга ще бъде през юли. Тогава специалистите ще посетят всички колонии и ще стане явен броя на сполучливо изхвърчалите дребни лешоядчета.

Двойките белоглави лешояди отглеждат единствено по едно малко. Мътене продължава към два месеца, като и двамата родители поемат грижи за бъдещото поколение и се сменят. Малкото напуща гнездото на към 4 месеца, нормално юли-август. През това време двойката се грижа неуморно за дребното лешоядче.

Редовният мониторинг се прави рамките на петгодишен LIFE план „ Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите “, създаден от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското сдружение за отбрана на птиците, WWF Гърция, Фондация за запазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично сдружение. Проектът цели да сведе до най-малко въздействието на главните закани за двата типа лешояди и да подкрепи тяхното естествено възобновяване и заемане на нови територии.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР