Тaзи прoлeт в бългaрcкaтa чacт нa Изтoчнитe Рoдoпи ce излюпихa

...
Тaзи прoлeт в бългaрcкaтa чacт нa Изтoчнитe Рoдoпи ce излюпихa
Коментари Харесай

Излюпиха се 72 бeлoглaви лeшoядчeтa в Изтoчнитe Рoдoпи

Тaзи прoлeт в бългaрcкaтa чacт нa Изтoчнитe Рoдoпи ce излюпихa oбщo 72 бeлoглaви лeшoядчeтa. Тoвa уcтaнoви eкип нa Бългaрcкo дружecтвo зa зaщитa нa птицитe (БДЗП) пo врeмe нa мoнитoрингa нa гнeздoвитe кoлoнии нa видa в Изтoчнитe Рoдoпи, който годишно oтчитa гнeздoвия уcпeх.

Миналата година са преброени почти същата численост - 73 дребни, като от екипа прецизират, че една двойка лешояди към момента мъти. През последните пет години се следи растеж в броя на излюпените и сполучливо отгледани белоглави лешоядчета. За съпоставяне едвам няколко години по-рано, през 2016 година са излюпени 51 дребни.
 На мечка с мече се радват еколози в Западните Родопи
На мечка с мече се радват еколози в Западните Родопи

Заснеха четири мечки в Западните Родопи

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото потомство . Толкова време е належащо до момента в който потомството порасне задоволително, с цел да стартира първите летателни опити. В средата на лятото дребните лешоядчета към този момент напълно не са толкоз дребни. Въпреки че са едвам на няколко месеца, те са изцяло развити и тежат колкото възрастните им родители - към 7 кг., а от време на време и повече.

Лешоядите са непрекъснат и скитащ тип. Младите птици скитат до към петата година, когато доближават зрялост. През това време могат да извършат напредвания на огромни дистанции от местата на излюпване като някои доближават даже до Саудитска Арабия и Йемен. Това са сериозни моменти от живота на птиците, които са свързани с нараснала смъртност заради многочислените закани измежду които потреблението на отровни примамки за хищници, бракониерски отстрел, смъртност от токов удар и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР