Тази прекрасна история, която се случи в Индия, е добра

...
Тази прекрасна история, която се случи в Индия, е добра
Коментари Харесай

Ганди зад решетките: Индия преподава урок по демокрация

Тази прелестна история, която се случи в Индия, е добра илюстрация на въпроса какво е народна власт. Факт е, че породиха проблеми с факела и водач на главната опозиционна партия в страната, Индийския народен конгрес. Най-важното е, че приказваме за човек на име Ганди - Рахул Ганди, внук на Индира, правнук на Джавахарлал Неру и впрочем.

Може ли подобен човек да бъде наказан на две години затвор? Не единствено това, само че и да го лишат от мястото му в Народното събрание (Тоест след дълго оборване на присъдата Рахул в действителност може да влезе в затвора)?

Тук би трябвало да видите какво е направил. През 2019 година имаше предизборна акция и по време на нея наследникът на първото семейство на републиката се пошегува неприятно. Той приказва за двама нарушители с едно и също фамилно име, след което грациозно мина към лицето на сегашния министър председател на страната и попита: по какъв начин по този начин всички тези крадци носят фамилното име Моди?

Това фамилно име, сходно на Ганди, е много публикувано и не министър председателят заведе дело за засегнатост, а народен представител от ръководещата партия „ Бхаратия Джаната “ Пурнеш Моди (не роднина). Процесът се проточи дълго време, само че в последна сметка завърши.

Тук получаваме уроците си по народна власт. В процеса на международно - и, несъмнено, цяла Индия - разискване на тази история, първото нещо, което се оказва, е, че „ Бхаратия Джаната “ освен триумфално, само че и не за първи път, завоюва самите избори през 2019 година Тя може да завоюва тези, които ще бъдат след година, тъй като съгласно всички социологически изследвания към 70 % от индийците я поддържат.

Защо е това и за какво Индийският народен конгрес губи? Заради репутацията измежду гласоподавателя. Индийското общество в някои връзки наподобява на нашето и някак си се оказа, че то всеобщо гласоподава против хора, които носят „ универсални полезности “, т.е. глобализъм. В какви пластове на обществото са сложени такива носители на глобализма? Те се усещат добре в огромните градове, измежду някои публицисти - и англоговорящи, а не работещи на хинди и други езици. Друга такава аудитория се вижда измежду преподавателите и техните възпитаници, както и в шоубизнеса. Точно като в Русия. А какво ще кажете за Съединени американски щати с техните либерали, основани в почти същите пластове?

Но има и друга линия на репутацията на Индийския народен конгрес като елитарно гнездо. И тук още веднъж виждаме паралели с Америка, където от дълго време се водят гневни диалози от кое място идват скапаните и наследствени демократични елити. Оказа се, че точно семейство Ганди през днешния ден върви със клеймото на самонадеяни аристократи, откъснали се от родната земя. А Рахул Ганди, който всеобщо проклина всички Моди, удостовери най-лошите съмнения за своя клан.

Първо, в някакъв миг той изрече една цезарианска фраза: „ Ганди не се извиняват “ – и сподели още доста. Второ, целият му екип към този момент афишира, че е недемократично наказаните по дело за клюка автоматизирано да се лишават и от депутатски места. Но през 2013 година едно от предходните държавни управления се опита с изпълнителен акт да анулира този автоматизъм. И кой скъса този лист, като тогава беше народен представител? Лично Рахул го скъса физически под видеокамерите.

Но има и трето: доста напомняния, че нещо коства само онази народна власт, която умее да сее гнило върху недемократите, и то в международен мащаб. Нарендра Моди и неговата партия не са свои за такива режими, макар напъните им да останат неутрални в актуалната световна борба, да вземат участие в очевидно антикитайското съдружие КУАД (със Съединени американски щати, Австралия и Япония).

Така в този момент индийците получават още една порция обвинявания – за угнетяване на демокрацията, свободните медии, за затваряне на задгранични сътрудници като „ Амнести Интернешънъл “, „ Оксфам “ на тяхна територия – въобще всички тези, които доставят първични материали за сходни обвинявания.

За тези сили казусът всъщност е, че въобще не би трябвало да има такова нещо - водач или партия, подкрепяна от 70% от гласоподавателите. За тях това не е народна власт – това е автокрация. Демократите отвън Запада би трябвало да бъдат слаби, да не зависят по никакъв метод от своите гласоподаватели и да насаждат полезностите, които са нужни. Така че западняците в никакъв случай няма да се влюбят в Индия на Нарендра Моди – Индия на семейство Ганди им е по-близка.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР