Тази пандемия не е по-голяма от други подобни епидемии през

...
Тази пандемия не е по-голяма от други подобни епидемии през
Коментари Харесай

Д-р Първанова: Смъртността при коронавируса не е по-голяма от тази при сезонния грип

" Тази пандемия не е по-голяма от други сходни епидемии през последните 20 години. Смъртността не е по-голяма от сезонния грип, макар че имаше доста спекулации ", разяснява епидемията от ковид в студиото на " Лице в лице " по Би Ти Ви лекарят и политик доктор Антония Първанова.
" Пикът на умрелите в международен мащаб бе към 10 април. Твърде доста се играеше със статистиката. Ние сме в една група със страните от някогашния социалистически блок по брой на умрелите ", изясни доктор Първанова. „ По брой на проби, обаче, ситуацията е друго. Само Албания и Молдова са след нас. Общият брой на направените проби е 85 000, което значи 12 120 теста на 1 милион души “, изясни още доктор Първанова. 
" Спекулация беше в България да се твърди, че тъй като ние имаме най-навременните и най-хубавите ограничения, поради това у нас има минимум заболели. Нищо сходно, има някакъв различен детайл, който въздейства върху заболеваемостта и смъртността, само че в никой случай това не са ограниченията ", означи доктор Антония Първанова. За целия интервал, откогато България се приказва, че има пандемия и са взети ограничения, има 146 души умряли. Всеки ден в България умират 191 души от тютюнопушене и 56 души от онкологични болести. Не съм чула да спрат цигарите поради това, само че очевидно е по-важно какъв брой пари ще влизат като данък в държавния бюджет “, сподели още доктор Първанова.
" Аз се разболях от COVID-19, двете ми дъщери се разболяха и техните годеници се разболяха. И не ме питайте по какъв начин се лекуват четирима души във Англия по телефон, по какъв начин се изпраща кислороден уред, по какъв начин не се спи по цели нощи, по какъв начин температурата на човек от 42 градуса става на 34 и какво значи това за една майка, да знам какво значи. И какво значи да не можеш да направиш нищо и да се чувстваш безпомощен, едвам не платих тази цена с животи и все пак не изгубих нито куража си, нито наличието на духа да споделям на други хора: не се опасявайте, има излаз, има метод. Паниката е за слабите хора. Силните хора, даже да страдат, знаят по какъв начин да вървят напред, да не плашат другите, да ги водят и да им оказват помощ ", показа още доктор Антония Първанова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР