Тази новина звучи като поезия: учените са създали огледални лабиринти

...
Тази новина звучи като поезия: учените са създали огледални лабиринти
Коментари Харесай

Учените свариха супа от вещество и светлина (ВИДЕО)


Тази вест звучи като лирика: учените са основали огледални лабиринти от златни частици за обособени молекули, в които предаваната от молекулите светлина се е заблудила и се е върнала към източника, създавайки положение на границата сред материята и светлината.

Група физици от Кеймбриджкия университет са съумели да слагат молекули вещество в нанокухини, които ограничавали устрема на фотоните, излъчени от молекулите, да отлетят колкото се може по-далече. В резултат предаваната сила от самото начало прекосявала от сила на молекулите в силата на светлина и назад.

Предишните опити да се реализира такова положение са били доста комплицирани за реализация и са претендирали изстудяване на системата до свръхниски температури. В кеймбриджкия опит резултатът се реализира при стайна температура.

Молекулата на оцветителя, уловена в нанокухина сред златния филм и златните наночастици. © Chikkaraddy et al

Златните частици били ситуирани на огледална повърхнина по подобен метод, че структурата да съдържа бъдещите „ клопки “ за светлината. В дребните клопки сред частиците метал и повърхността била сложена оцветена молекула кукурбитурил, която се оказала като в огледален лабиринт.

Голямата молекула кукурбитурил била нужна, с цел да задържа молекулите на оцветителя в нужното състояние.

В резултат спектрите на разпръскване на молекулите на оцветителя се разделили на две, което послужило като симптом на смесеното положение, приблизително сред светлина и вещество.

Статията, която разказва опита, е оповестена в изданието Nature.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР