Тази нощ сънят ще е с един час по-малко, тъй

...
Тази нощ сънят ще е с един час по-малко, тъй
Коментари Харесай

Таз нощ България преминава към лятното часово време

Тази нощ сънят ще е с един час по-малко, защото в 3 часа стрелките на часовника би трябвало да се реалокират с час напред, тъй като се минава към лятното часово време.

Въпреки, че от ден на ден се слага под подозрение действителният резултат от този ход, над 100 страни в света местят стрелките на часовниците си два пъти в годината - напролет и есента, като сменят зимно с лятно часово време.

Преговорите за преустановяване на сезонната промяна на часовото време са в застой в Съвета на Европейски Съюз, бе оповестено през октомври. При това състояние комисията не може да уточни период за приемането на решение. Предвижда се, в случай че страните от Европейски Съюз реализиран прогрес в договарянията, да трансферират въпроса към Европейския парламент, който по принцип е склонен с първичното предложение на Брюксел промяната на часовника да спре.

Идеята да се употребява дневните светлина по-ефективно се стартира няколко пъти, като първия неин последовател е американският дипломат в Париж през 80-те години на XVIII век Бенджамин Франклин.

За пръв път това става факт в Германия през 1915 година, когато Първата международна война е в разгара си. Мотивът е, че по този начин ще е пестят въглища, а индустрията ще е по-ефективна. След края на бойните дейности стопира и използването на лятното часово време.

Масово то се вкарва с петролната рецесия през 70-те години на предишния век. В България промяната тутакси се вкарва от 1 април 1979 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР