Тази нощ ни е напуснал актьорът Йосиф Шамли! Като дългогодишен

...
Тази нощ ни е напуснал актьорът Йосиф Шамли! Като дългогодишен
Коментари Харесай

Почина актьорът Йосиф Шамли

Тази нощ ни е напуснал артистът Йосиф Шамли! Като дълготраен артист в трупата на Народния спектакъл " Иван Вазов ", Йосиф ще остане в историята на българския спектакъл със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния сезон той беше част от спектаклите " Нощна пеперуда " от Пьотр Гладилин, " Наблюдателите " от Константин Илиев, " Опит за хвърчене ” от Йордан Радичков, " Калигула ” от Албер Камю, " Спускане от връх Морган ” от Артър Милър, " Теремин: музика, обич и шпионаж ” от Петър Зеленка, оповестиха от Съюза на артистите.
Шамли е роден на 2 януари 1972 година в София. Завършва актьорско майсторство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " през 1994 година в класа на проф. Здравко Митков.Сред първите му функции на професионална сцена са Войцех във “Войцех ” от Георг Бюхнер в Драматичен спектакъл " Стефан Киров ” в Сливен, Луцифер в “Каин ” от Джордж Байрон в Родопския трагичен спектакъл в Смолян, Били Бибит в “Полет над кукувиче гнездо ” в Драматичен спектакъл “Константин Величков ” в Пазарджик. Участва в театралните планове на “Сфумато ” “Черното руно ” и “Сънят на Одисей ”.
Носител е на две награди " Аскеер " за актьорско майсторство. През 1995 година получава премията за ролята си на Били Бибит в " Полет над кукувиче гнездо " от Дейл Васерман/Кен Киси в Драматично-куклен спектакъл „ Константин Величков " - гр. Пазарджик. През 2016 година е награден за ролята на Цера в " Ничия земя " - акомодация по едноименния филм на Данис Танович, режисура Стоян Радев, Народен спектакъл „ Иван Вазов ".
Участвал е в над 50 театрални представления в страната, има голям брой функции в малкия екран и киното.
През 2003 година специализира постановка в Нов български университет при Леон Даниел.
Actualno.com сервира съболезнованията си на фамилията и околните на артиста!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР