Тази нощ на 47-годишна възраст почина актьорът Йосиф Шамли. Новината

...
Тази нощ на 47-годишна възраст почина актьорът Йосиф Шамли. Новината
Коментари Харесай

Почина актьорът Йосиф Шамли

Тази нощ на 47-годишна възраст умря артистът Йосиф Шамли. Новината беше обявена от Съюза на артистите в България.

Като дълготраен артист в трупата на Народния спектакъл " Иван Вазов ", Шамли участваше в десетки постановки. Само през последния сезон той играеше в " Нощна пеперуда " от Пьотр Гладилин, " Опит за хвърчене " от Йордан Радичков, " Калигула " от Албер Камю,, " Спускане от връх Морган " от Артър Милър, " Теремин: музика, обич и шпионаж ". За финален път Шамли се качи на сцената на 27 октомври в спектакъла " Наблюдателите " от Константин Илиев.

" Последния път, когато се видяхме, ми сподели: Имам една концепция, желая да създадем нещо... само че дано се забележим различен път, на по-тихо място, че тук е доста шумно да приказваме. Йоско, ще се забележим един ден на това " по-тихо място " и ще създадем каквото искаше... в случай че там изобщо има значение, както може би и тук! ", написа в профила си във " Facebook " фотографът Стефан Н. Шерев.

Йосиф Шамли е роден на 2 януари 1972 година в София. През 1994 година приключва актьорско майсторство за трагичен спектакъл във ВИТИЗ ( бел. ред. - в този момент НАТФИЗ) в класа на проф. Здравко Митков. Първите му функции в театъра са в постановки като " Албена " от Йордан Йовков с режисьор Киркор Азарян, " Куцулан или Вълча Богородица " на Костантин Илиев с режисьор Иван Добчев, " Човекът, който прави дъжд " от Ричард Неш с режисьор Леон Даниел и " Сънят на Одисей " по Хайнер Мюлер под режисурата на Явор Гърдев.

През 1995 година получава " Аскеер " за поддържаща мъжка роля за ролята си на Били Бибит в " Полет над кукувиче гнездо " от Дейл Васерман/Кен Киси под режисурата на Симеон Димитров. През 2006 година е награден с " Аскеер ", още веднъж за поддържаща мъжка роля, за присъединяване си в " Ничия земя " - акомодация по едноименния филм на Данис Танович на Стоян Радев.

От 2003 година е част от трупата на Народния спектакъл.

Йосиф Шамли има десетки функции във филми като " Дзифт " и " Източни пиеси ", както и в сериали като " Под прикритие ", " Откраднат живот ", " Дяволското гърло ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР