Тази нощ и утре се очаква валежите да бъдат по-интензивни

...
Тази нощ и утре се очаква валежите да бъдат по-интензивни
Коментари Харесай

Гръмотевични бури и значителни валежи в следващите дни

Тази нощ и на следващия ден се чака преваляванията да бъдат по-интензивни в западните и централните елементи от страната. На места количествата превалявания ще са обилни. Температурите в петък ще се намалят най-вече в Западна България и ще бъдат сред 17 и 22 градуса. В източните региони ще бъде към момента много топло – до 29 градуса. Гръмотевични стихии се чака да обзет съвсем цялата страна. През нощта против събота се чакат гръмотевични стихии и превалявания най-вече в Източна България. Преди обед в събота не се чака да вали, само че в следобедните часове в западните и централните региони още веднъж се чакат превалявания. Температурите на 1 юни ще бъдат сред 20 и 28 градуса, за София към 21 градуса.

В неделния ден още веднъж се чакат гръмотевични стихии и обилни количества превалявания в Западна и Централна България, а през нощта против понеделник и в Северна България.

Новата седмица ще стартира с най-вече слънчево време сутринта в понеделник, само че следобяд още веднъж се чака да има гръмотевични стихии и превалявания най-вече в западните и централните региони. И във вторник основна смяна на времето не се чака, заран ще бъде слънчево, следобяд с гръмотевични стихии. Температурите остават сред 22 и 28 градуса. От сряда до края на седмицата се чака преваляванията да стопират и времето да се стабилизира, а температурите да се покачат с няколко градуса.

От Министерство на околната среда и водите предизвестяват, че в Дунавския басейн от следобедните и вечерни часове през днешния ден и на 31.05, вследствие на превалявания, ще има покачвания на речните равнища в целия басейн, от начало в планинските елементи от водосборите ситуирани западно от р. Искър, а в утринните часове и денем на 31.05 – в целия басейн. Значителни ще са покачванията в утринните и обедни часове на 31.05 в планинските елементи от водосбора на р. Огоста и водосборите на реките западно от р. Огоста водосборите на р. Янтра и р. Русенски Лом (водосбора на р. Черни Лом). На 01.06 ще се намаляват, като вследствие на оттичане ще има покачвания на речните равнища в долните течения на главните реки.

В резултат на интензивни превалявания има възможност от пораждане на поройни наводнения довечера и през нощта против 31.05 във водосборите на: р. Ябланица и р. Габерска, р. Тимок, р. Тополовец (в притока и р. Рабровска), р. Янтра (по главната река и във водосборите на притоците над гр. Велико Търново), р. Русенски Лом (средното и долно течение).

Моделът за водосбора на р. Искър предвижда, че през днешния ден, на 31.05.2019 и 01.06.2019 година водните количества ще бъдат към и над средномногогодишните стойности. Днес речните равнища във водосбора ще останат без основни промени. В резултат на превалявания от 31.05 ще стартира покачване на речните равнища във водосбора. По-значителни ще са покачванията на водните равнища на реките във водосборите на: над бент. Панчарево, р. Владайска, р. Малък Искър, р. Гостиля и в междинното и долното течение на главната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра предвижда, че водните количества за през днешния ден, 31.05 и 01.06.2019 година ще бъдат към и над средномногогодишните стойности. Днес речните равнища във водосбора ще останат без основни промени. Вследствие на превалявания от довечера речните равнища в басейна ще стартират да се покачват, като по-съществени ще бъдат те във водосбора над гр. Велико Търново. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, единствено водното равнище при гр. Габрово се чака да премине жълтия предел за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом предвижда: Водно количество в долното течение на р. Черни Лом през днешния ден и 31.05 и на 01, 02 и 03.06.2019 година ще бъде към и над средномногогодишната стойност. Днес равнищата във водосбора ще останат без основни промени. В резултат на превалявания в интервала от довечера до 02.06 се чакат покачвания на речните равнища. По-значителни покачвания се чакат във водосбора на р. Черни Лом денем на 31.05. Водното количество ще бъде под прага за внимание.

Очакват се по-значителни покачвания на речните равнища през нощта на 30 против 31.05 и денем на 31.05 в горните елементи от водосбора на р. Тунджа (над бент. Жребчево), в притоците на р. Марица в междинното й течение (р. Стряма, Рахмалийска, р. Омуровска, р. Сазлийка, р. Първенецка и р. Каялийска).

В резултат на интензивни превалявания има възможност от пораждане на поройни наводнения довечера и през нощта против 31.05 в горното течение на р. Тунджа (над бент. Жребчево), р. Марица (във водосбора на р. Рахманлийска, р. Омуровска, р. Сазлийка, р. Каялийска); В следобедните часове на 31.05 във водосборите на: р. Марица (р. Дормушевска притока във водосбора на р. Първенецка);

В резултат на превалявания, от вечерните часове на 30.05 до утринните часове на 01.06 ще има покачвания на речните равнища в басейна. По-значителни покачвания са вероятни през нощта на 30 против 31.05 и утринните часове на 31.05 в горните елементи от водосбора на р. Струма и притоците й р. Конска, р. Светля, р. Явор и р. Треклянска и във вечерните часове на 31.05 и през нощта против 01.06 – във водосборите на р. Места и р. Доспат.

В резултат на интензивни превалявания има възможност от пораждане на поройни наводнения в следобедните часове на 31.05 във водосборите на: р. Места (р. Глазнe, р. Ръждавица, р. Добринишка). /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР