Тази нощ Хамас освободи още две израелски затворнички - Нурит

...
Тази нощ Хамас освободи още две израелски затворнички - Нурит
Коментари Харесай

„Хамас“ освободи две заложнички „по здравословни причини“, съпрузите им остават в плен

Тази нощ " Хамас " освободи още две израелски затворнички - Нурит Купър (79 г.) иЙохевед Лифшиц (84 г.), откакто преди дни пуснаДжудит Тай Раанан (59 г.) и нейната дъщеряНатали Шошана Раанан(17 г.).

Още 220 души остават в плен на терористите в Газа. Сред тях са и съпрузите наНурит и Йохавед - Одед Лифшиц (83 г.) и Амирам Купър (84 г.).

Всички пленници бяха похитени от " Хамас " на 7 октомври, когато терористите нападнаха Израел.

Нурит и Йохавед са от кибуца Нир Оз. Около една четвърт от 400-те поданици на Нир Оз бяха убити или отвлечениот терористите.

Двете възрастни дами бяха предадени на Международния комитет на Червения кръст, който ги води до граничния пункт сред Газа и Египет " Рафа ". Тамги посрещнаха израелски чиновници. Те ги превозиха назад до Израел. Прегледаха ги в медицинския център " Сураски " в Тел Авив, преди да се съберат със фамилиите си.

Жените бяха освободени, откакто 20 камиона с филантропична помощ влязоха в Газа, ислед известия, че Катар е обезпечил освобождението на към 50 заложници с непознати паспорти. Двете дами са израелски гражданки (нямат двойно гражданство) и не са били част от това съглашение, прецизира Jerusalem Post.

" Решихме да ги освободим по непреодолими филантропични и здравословни аргументи ", съобщи представителят на " Хамас " Абу Убайда. По същия метод бе стимулирано и първото освобождение на пленници.

Съобщението на " Хамас " пристигна малко откакто i24News осведоми в понеделник вечерта, че представители на Международния комитет на Червения кръст пътуват към Газа, с цел да изплатят заложниците, и на фона на информация на The New York Times от понеделник, съгласно която " Хамас " изследва опцията за освобождение на заложницис непознати паспорти.

The Times цитира израелски боен чиновник, който загатва, че Катар взе участие интензивно в посреднически договаряния за освобождението на тези заложници, настрана от тези, които са самоизраелски жители. Израелското длъжностно лице, представено в Times, прави изказванието си въз основа на полемики сред Съединените щати и Катар.

По-късно " Уолстрийт джърнъл " заяви, че договарянията за освобождението на група от 50 пленници в Газа са се провалили, защото " Хамас " сложил изискването за освобождението им при изискване за доставка на гориво за Ивицата Газа, което Израел е отказал да позволи, защото съгласно него " Хамас " употребява горивото за изстрелване на ракети към Израел.

Усилия на няколко фронта

Според KAN News диалозите се водят на няколко фронта, в това число посредством няколко медиатора - от някогашния началник на Мосад Йоси Коен до Ронен Леви, който е работил съвсем 30 години в разузнаването и защитата и има връзки в Катар и други страни от Персийския залив.

Няколко медийни уеб страницата допуснаха, че Израел се е въздържал от започване на военна сухопътна акция в Газа, с цел да даде опция за по-нататъшни договаряния за освобождение на заложниците.

Във Вашингтон представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби съобщи, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и неговата администрация са се заели да подсигуряват, че всички заложници ще бъдат освободени.

" Ще работимс нашите сътрудници, с цел да създадем всичко допустимо за освобождението на заложниците ", сподели той пред кореспонденти в Центъра за задгранична преса. " Те би трябвало да бъдат освободени незабавно; преди всичко няма причина да бъдат държани ".

На брифинг в Белия дом Кърби отхвърли въпросите за опцията за преустановяване на огъня в подмяна на заложниците. " Хамас " може във всеки един миг просто да освободи всички, сподели той. Той настоя те да бъдат пуснати в този момент, " тъй като тези хора не са създали нищо лошо; те са просто почтени цивилни, попаднали в този спор ".

По време на вечерния брифинг представителят на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари съобщи, че забавянето на плануваната сухопътна интервенция на Израел в палестинския анклав се дължи на " стратегически съображения " и че Израел " преглежда обстановката в целия Близък изток ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР