Тази нощ е починала Гергина Тончева, първият директор на Националната

...
Тази нощ е починала Гергина Тончева, първият директор на Националната
Коментари Харесай

Гергина Тончева и Миряна Башева си отидоха от този свят в един ден

Тази нощ е умряла Гергина Тончева, първият шеф на Националната гимназия за антични езици и култури „ Константин Кирил Философ “ (НГДЕК). За кончината на Гергина Тончева оповестява щерка й в обществената мрежа.

"Преди броени часове Гергина завърши земния си път. Съобщавам го първо на вас, тъй като за положително или неприятно орисите ви са се преплели с нейната във времето. Светъл път към вечността, майчице! Сърцето ми спря да бие “, се споделя в обявата.

Гергина Тончева е родена на 25 декември 1932 година в с. Садовец, Плевенско. Завършва гимназия в гр. Сандански, а по-късно българска лингвистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

През 1960 година Гергина Тончева постъпва в новооткритата 91-ва гимназия с преподаване на немски език като учител по български език и литература до 1977 година, когато е поканена да заеме длъжността шеф на новосъздадената класическа гимназия (НГДЕК „ Константин Кирил Философ “).

Носителка на медал „ Стара планина “ – I степен за изключителния ѝ принос към българската просвета и обучение. По случай 30 години НГДЕК, е наградена с отличие на СУ „ Св. Климент Охридски “.

Преди дни тя, дружно с писателя акад. Антон Дончев, станаха първите носители на Вазовата премия за нравствен принос, учредена от трупата на Народния спектакъл.

В съня си на 73-годишна възраст умря и поетесата Миряна Башева. Тя беше известна като "Поетесата на галактическата деликатност ". Десетки са песните по нейни стихове. Като публицист е работила в сп. "Отечество ", вестниците "24 часа " и "Сега ".

Миряна стартира да написа стихове, когато е на 23–24 години. Характерна специфичност на нейните стихове е истинската мисъл и мелодичността. Затова тя става издирван създател на текстове на песни по музика на Петър Чернев, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Атанас Косев, Юри Ступел, Валди Тотев. Песните ѝ са изпълнявани от доста звезди на българската сцена. Стиховете ѝ са преведени на доста европейски езици.

През 1979 година написа стиховете към кино лентата „ Войната на таралежите “ на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева написа сюжета на игралния филм „ Последни стремежи “ (1983 г.) и на няколко документални кино лентата на същия режисьор.

Има включени стихове в антология с българска лирика излязла в Съединени американски щати – антологията „ Глина и звезда – модерни български поети “ (1992), готова за щемпел от българския стихотворец и преводач Георги Белев.

Поклон пред паметта им!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР