Тази нощ е горяла барака с навес, собственост на циганина

...
Тази нощ е горяла барака с навес, собственост на циганина
Коментари Харесай

Само в БЛИЦ: Запалиха бараката на циганина Илиян, заради когото простестите в Кърнаре не секват

Тази нощ е горяла колиба с заслон, благосъстоятелност на циганина Илиян Янков Янков от Кърнаре. Това е единият от тримата братя, поради който митингите в Кърнаре не секват към този момент 20 дни. Бараката не се намира в ромската махала, а по пътя за Беклемето.

Преди време постройката била продадена на Илиян Янков от дъщерята на кмета на селото Боньо Бонев и от шурей му. Циганинът броил известна сума пари, само че другото към момента не е издължил. Пожарната нощес се е озовала на огнения пъкъл. Изгоряла е част от бараката и плява. Според локални хора постройката е запалена съзнателно, като възмездие за това, че поради експанзията на тримата братя, в махалата в Кърнаре живеят под боязън и на нокти.

Разследващи от Карлово организират свое следствие, което ще откри аргументите за пожара.



БЛИЦ напомня, че Янко и двамата му братя разрушиха заведение в центъра на селото, откакто им отказали да ги обслужат. Собственикът на кръчмата чествал абитуриентски бал на щерка си и затворил заведението. Това била причина и да отпрати ромите. Те си отишли, само че се върнали с брадви и ножове. Разбили заведението. Само бързата интервенция на намиращ се наоколо полицейски патрул е предотвратил следващата кървава драма. От тогава хората в Кърнаре не стопират да стачкуват. Миналата неделя недоволството беше всеобщо, излезе цялото село. Тази неделя също ще има митинги.



Хората упорстват да бъдат съборени всичките 51 противозаконни къщи в махалата и ромите да бъдат изселени. В отворено писмо до институциите те се оплакаха, че живеят под постоянне гнет. Ромите влизат в парцелите им и крадат каквото сварят, заплашват иг, че ще ги убиятк, дребни циганета пикаели в чашите за кафе или хвърляли камъни по възрастните, в случай че откажели да им дадат пари.



Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов предприе незабавни ограничения, чака се да издаде заповед за събарянето на къщите. Забрани придвижването на каруци в Кърнаре и прилежащите села зимно време след 17 часа, а лятно след 20 часа, подреди да има повече инспекции, а от локалната полиция ще се заемат със сигурността на хората.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР