Тази нощ е 57-ото издание на финала по американски футбол

...
Тази нощ е 57-ото издание на финала по американски футбол
Коментари Харесай

Супербоул 57 - историята вече е написана

Тази нощ е 57-ото издание на финала по американски футбол Супербоул, краят на сезона  в Националната футболна лига (НФЛ) на Съединени американски щати. Двубоят би трябвало да стартира към 01:30 часа наше време и ще опълчи “Канзас Сити Чийфс ” (шампион на Американската конференция) и “Филаделфия Игълс ” (№1 в Националната).

Можете да го гледате директно по Max Sport, а до тогава вижте най-важното, което би трябвало да знаете.
Стадионът
Араната " State Farm " се намира в Глендейл, Аризона, близо до Финикс, като допреди няколко години носеше името на градския университет.

Капацитетът е към 72 хиляди места, като се тръгне от базовите 63 400. Очаква се да участват към 70 хиляди души. Цената на най-евтините билети е $4400. Става въпрос за препродажба, защото местата от дълго време са изкупени.

Това е изцяло законно в Съединени американски щати, не се смята за " черна борса ".
Съперниците
“Канзас Сити ” приключи постоянния сезон с 14 победи и три загуби, по-късно записа още две в плейофите. Лидер на тима е куотърбекът Патрик Махоумс, най-хубавият състезател в лигата на този пост в последните години. И е най-добре платеният с контракт от половин милиард $.

“Чийфс ” е на пети край, като има по две победи и загуби. За водения от Махоумс тим това ще е трети Супербоул. Той сграбчи купата през 2020 година с победа над “Сан Франциско 49 ”, а на идната загуби от “Тампа Бей ” на отказалия се “вече дефинитивно ” преди броени дни Том Брейди.

От другата страна е “Филаделфия Игълс ”, който се завръща на огромния край за първи път след 2018 година, когато завоюва купата след трилър против тогавашния хегемон “Ню Инглънд Пейтриътс ” (с Брейди). Балансът от шампионата също е 14:3.

За “орлите ” това е четвърти край, загубите са две.

Това е исторически Супербоул, защото за първи път в историята и двамата титулярни куотърбекове са тъмнокожи. Тази роля в “Игълс ” заема Джейлън Хъртс. Двамата с Махоумс си наподобяват по стила на игра - мобилни са, могат и да тичат с топката, освен да я подават. Хъртс записа доста сполучлив сезон.

Има и друга конспирация от позиция на играчите в тимовете. За първи път в историята на Супербоул двама братя ще излязат един против различен - Джейсън Келси ( “Филаделфия ”) и Травис Келси ( “Канзас ”).

Те няма да са едновременно на терена, защото се подвизават в нападенията на своите тимове. Джейсън е център, той е този, който подава топката на куотърбека, с цел да се разгърне офанзива.
 Купата " Винс Ломбарди " се дава на първенеца. Снимка АП/БТА

Травис е “тайт енд ”, което е значи повече от една роля в нападението. Или пази куотърбека и други свои съотборници (и посредством заслони), участващи в офанзивата, или топката му се подава, с цел да се печелят ярдове и точки. Травис Келс е измежду водачите и най-важните играчи в състава на “Чийфс ”.

Старши треньорът на “Канзас ” Анди Рийд е някогашен на “Игълс ” в интервала 1999-2012 година, след което отпътува за Средния Запад.

Наставникът на “Филаделфия ” Ник Сириани, който е единствено на 41 година, пък няколко години работи като помощник в “Канзас Сити ”.

Очертава се равносилен мач - с конспирация до самия край.
Шоуто
Супербоул е кръстоска сред огромно спортно събитие, което те държи на нокти, шоубизнес и чист бизнес. Типично по американски.

Отзад напред - тази година 30 секунди реклама струваше към 7 милиона $. Рекорд. Това е по този начин, тъй като въпреки и да спада в последните години, тв аудиторията на финала в Америка си остава устойчиво над 100 милиона фенове. Което ще рече, че приблизително всеки трети човек в Съединени американски щати гледа някаква част от мача.

Нищо друго оттатък океана не може да се похвали с подобен рейтинг. Броят на рекламните тв спотове тази година е 70. Всеки може да счита.

Приходите за града хазаин се чака да надвишават 500 милиона $. Основната част от тези пари постъпват за седмица, когато пристиган почитатели, туристи, спонсори, тимове и така нататък

Химнът на Съединени американски щати преди мача ще изпее кънтри звездата Крис Стейпълтън, ще има осъществявания също на актрисата Шерил Лий Ралф и Кенет Едмъндс-Бейбифейс.

На полувремето в 15-минутен театър ще се вихри Риана.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР