Тази нива тука ще стане седми реактор. Така каза Бойко.

...
Тази нива тука ще стане седми реактор. Така каза Бойко.
Коментари Харесай

Бойко на нивата. Който го снима, той го и пере

Тази равнища тука ще стане седми реактор. Така сподели Бойко. Край него министри и синдикални босове се усмихваха угодно. Бяха щастливи, а есенният дъжд трополеше добродушно по чадърите им. Те чертаеха бъдещето на Родината и трудовият народ. След епохалните събития на пъновете преди дни, когато чухме за рейтинга, в този момент министър председателят разказа своя нов исторически план за построяването на седми реактор на АЕЦ ”Козлодуй ”.
Нова американска технология ще се приложи тука, приятели мои, - уточни равнищата от 55 дка той. Нещо сходно е споделил Аспарух, когато е минал Дунав и е забил кола с конската опашка. Някъде в този регион, както един ден ще потвърдят учените. Нож какво е Аспарух пред исполина на демокрацията, който съобщи: Тук ще се реализира диверсификация в атомната енергетика, посредством други възможности на съветските доставки… Нейде из коридоррите на Кремъл се чу смях...

И други са се опитвали да сътворят нещичко по тематиката „ На равнищата “. Например Пейо Яворов.

Недей дочаква и зори,

Върви ори, ори, ори…

Като няма прокопсия,

Плюл съм в тази орис!

Немигнал, ставай: ей, месец още

посред небето, дълбока нощ е.

Главата тегне, а сън очите

залепя като че ли. Какво е време?

Великден иде, отново оран, семе

земята чака, нижат се дните.

По-скоро, хайде! че да се впряга;

съседа, чуваш, и той се стяга.

Излезеш, идеш, в земя корава

напънеш рало, халосаш вола…

Мъглата нощна затъне в дола,

огрее слънце и чак тогава

за отдих спреш,

а свяст се вий —

и отново поглеж:

Дий…

Дий, воле, дий!

* * *

С трънак и бурен се бори,

весден ори, ори, ори…

Като няма прокопсия,

плюл съм в тази орис!

Настане утро, гори небето,

цветя миришат, ехти полето:

пастир засвирил, стада заблели,

по всички шубраци пилци запели.

И гледаш, слушаш, не знам досадно

за какво ти стане: их, опустяло!

В гърдите нещо по този начин заяло,

че кръв застива в сърцето страдно…

Ручок дохажда и слънце-пламък

прежуря, пали дърво и камък:

а в пот възвряла, гори снагата.

Да караш към този момент къде ти може?

И кръст изправиш най-накрая, боже,

па вземеш гладен мигом торбата.

И лучец еж,

водица пий —

И отново поглеж!

Дий…

Дий, воле, дий!

* * *

До гроба слънце те гори,

и все ори, ори, ори…

Като няма прокопсия,

плюл съм в тази орис!

Дома се връщаш окапал към този момент

по късна вечер и отдалече

зачуеш в село и рев, и врява…

Какво ще бъде? — недоумява

кратуна проста; а виж, излиза,

че бирник царски дошел е днеска

и бедняци — тресе ги тресчица:

„ Не взема единствено от голо риза,

дете от майка! “ — така всеки дума.

И ще помислиш, че бие глума:

„ Да готвиш толкова! “ О-хо, в главата

почешеш ли се най-на еднъжки,

пари да падат наместо въшки!

И смяташ, мислиш, до механата.

Там, какъв брой щеш,

на религия пий,

че то поглеж!

Дий…

Дий, воле, дий!

* * *

………………

Така си мреш,

по този начин сме ний,

по този начин — поглеж!

Дий…

Дий, краста, дий!

В учебниците, които просветителното министерство на Бойко утвърждава за 11 клас, ще прочетете следния текст.

" На равнищата " (анализ)
Ранната лирика на Яворов е екстровертна, обърната на открито, към индивида и драмата му в социума, а главен лирически воин в нея е селянинът с неговия интензивен труд и непостижим живот страдалчество. Стихотворението „ На нивата” насочва вниманието към убийственото ежедневие на един неизвестен воин, в което удовлетворението от труда е сменено с отмалялост и отвращение.

Жестоко, а? Но няма да се гърчи повече българският селяндур – Бойко строи седми блок! По американски.

.
Атомният строител изяснява какво ще стане с нищо неподозиращата равнища...

Преди години Антон Страшимиров не е планувал сходен галактически напредък! И по тази причина надраскал на белия лист и той „ На равнищата “.

Зазоряваше се безшумно - с омаята на последна утренна сънливост: сякаш майчина ръка погалваше и пробуждаше всичко живо.

Унесен тъжно, аз гледах по какъв начин из дрезгавината поникваха очертанията на грохналите хижи, осенявани от изглозгани и жилави овощни дръвчета - хижи, които в този момент изглеждаха като присвити плачущи върби по кривулните тесни улици на нашето пръснато село. Никой не крачеше още по тях, никой не шумеше: онемели бяха дори будните псета. А преди час-два те ме оглушаваха още с грозния си писък, който се сливаше с познати мен викове из селската механа и се носеше в глъхналата нощ като лукав майтап над върволицата черни плебеи тук, постоянно безрадостни, безстрастни и превити под затъпителните грижи за безплодността на целогодишния денонощен труд. Вакханалия на дребното определени от многото викани! О, по какъв начин ми гнетяха душата тези викове! Ликуваше победилата старост: оставаше отново предходният господар - не се “размири селото”.

Късната луна напълно избледня и заскърцаха заколвам край плетищата. Една наближи и отмина: в дрезгавината се мярна костеливият растеж на Балчо Дражът, отличих и загорялото му лице с две по страните - не бръчки, а цели вглъбнатини в челюстите. Вчера го нямаше в село - по работа е бил. Може и да не е чул за някакви избори! Наведен, той в този момент водеше дръглив чифт волове, впрегнати на две колелета. На оста седеше - с остен в ръка - дете. То и през днешния ден не ще е на учебно заведение. А това дете беше ярко и възприемчиво: палаво, неуморно, повеждач на игри, гласежи и лудории сред рошавите си другарчета.

Сви ми се сърцето и ме потегли: излязох - закрачих след Балча. Вървя, а болката на душата ми се разрасна и бликна; повлече ме да опрощавам - топло и от сърце - това дете, обречено от жестока орис на безжалостно пресушаване; да заприкажа с татко му, та да стопля, в случай че мога, това безстрастно и вцепенено от живота създание със струи от душащата ме тъга. Но скоро ми стана съзнателно... съзнателно за това, че ме задяваше окаяността на един Балчо и на едно обичливо дете, когато те не са един и едно, а милиони, стотици милиони, безбройно число, на които аз съм непознат, от които съм негли надуто обособен, над които и от които аз живея със своята разпасаност и горест.

Оброних чело и шавнах в дъбовата кория, която не преди доста беше противоречива сред нашето село и турския й собственик, а в този момент е имане на селския ни кмет.

Шушнеха към този момент под утренния полъх дебелите дъбови листе, придружавани от ромола на непосредствен бързей, а прикрит в гъстака кос допяваше утренната си ария. И в оведрената ми душа все по-ясно се сблъскваха възприятията за хубаво и постоянно със злобливите грижи по безграничната кривда в днешното човешко битие.

Ускорих стъпките си. Дъбовете се разреждаха, ставаха все по-стволести и горди. Под един безформен към този момент исполин аз несъзнателно стопирах и дълго стоях, безпомощен да се отърва от горка мисъл. Вековний великан е окухял: ще грохне. А ще грохна и аз, ще отминем всички ние и ще оставим единствено скърби и кахъри, обети и сълзи по веригата на нашето безрадостно битие.

Слънцето надникна от близка рътлина - ослепително, като разтопено злато. Бях накрай гората. Зад извилистия път се разкриваха нивите, по които, прегънати над оралата си, черни плебеи оряха. Нейде в близост съзрях и Балча - с потно чело, опнал мишци, натиска и управя ралото си. Напред дребният Наню води воловете. Запътих се към тях, вперен в Наня. С какви очи се захласва то по чучулиги или гълъби, които прелитат! А по какъв начин блещи очи по озовал се наоколо лалугер! Гледах го и в душата ми оживя ужас: тази е равнищата, която ще изтърве Балчо - покрай корията е - да, тази ще е тя... Миналата неделя в кръчмата нашият лихвар-гражданин бяха застъпили - с чорбаджият и с други още първенци - Балча: надумваха му, че не си заплаща дълга. Лихварят го гълчеше, а първенците го увещаваха в почтеност. И накрай чорбаджият предложи да купи тази Балчова равнища - покрай корията. Той, чорбаджият, беше към този момент купил тук няколко други ниви, та с Балчовата щеше да окръглн мястото, с цел да си угледно разшири корията. А той, Балчо, имаше единствено три нивички, та беше навел глава и мънкаше половин думи:

- Абе, брате, накрай по този начин и ще сторя: зер, не потръгва наникъде! А дълг е, ще се заплаща по кое време да е. Никому не съм нищо отядал и не е за отядане: сухи пари ми е дал индивидът.

- Знайно е, че не ще отядеш, Балчо - говореше лихварят, - токо ела да вършиш работа, когато ти не заплащат в точния момент. Не ги цепя и аз, поминъка си от вас очаквам: заплати ми!

- Ще ти платя, бай Василе... Ще потърся, че в случай че не найде, ще продам равнищата - на, чорбаджият я желае - свърши тогава Балчо, а устните му трепереха: може да се догаждаше сиромахът, че те са се нещо сговорили - ония...

Гледах го аз в този момент, че гледах и равнищата. Останала е тя от татко и деда. А той ще я изтърве - Балчо! Прахосник ли беше тоя татко, алкохолик или що? Той работеше денонощно - от понеделник до съботата, - а и в неделята не се запираше: гласи си работата за следната седмица, върви на воденица, на тепавица или с дърва в града...

Чу се конски тътен и по пътя из корията се появи бай Васил - лихварят.

- Помози господ, Балчо - поздрави той. - Работиш ли, работиш ли?

- Дал господ положително. Ора, какво ще му е.

- Ори, ори, гледай да му събереш двата края: хубава е равнищата, не чини да я изтървеш - сподели и отмина.

- На добър час - секнато го отпрати Балчо и затърка с попукана длан челото си.

- Тегли бре! - викна след това той на Наня.

Но то стоеше слисано, с проточена шия надясно: един подплашен заек занимателно прескачаше през близкия трънак. Балчо пристъпи, зашлеви детето по врата и то се прескунди. Кръв из носа и зъбите зацапа хубавите детски устица. Аз гледах, заробен да наближа. Бащата мълком обърса одрасканото лице иа детето си и го потегли отново - да стане. Но то се преви, запротиви се.

- Остави го да поседи, байо - осмелих се аз. - Малко е детето, по му е мястото в учебно заведение.

Балчо ме изгледа отегчен.

- Не се може, ваша благосклонност - сподели, - нямам поводник, а добичетата ни са още млади, тряба да се водят... - и сбута отново детето.

- Недей ме, тате, молим ти се! - заохка то и се преви надве.

- Остави го за малко! - пришепнах отново аз.

Балчо се отдръпна, потри челото си и зачисти оралото. След малко Наню самичък стана, отърси отърканото си потурче, па татко и наследник заораха отново...

Е, не се може, не се може: няма поводник, а хубава е равнищата, не чини да се изтърве!

.
2020 година Докато Бойко разтяга локуми за атомни блокове, в ардинското село Млечино я карат по този начин...

24rodopi.com

Класиците, благите, не са имали разбиране що е спешен ПР. Нашият министър председател обаче е наясно. И работи. С джипката, жълтото яке и синята риза. Върви му с тях: на пънове, църкви, язовири и палячовци. Ще попитате: Кой го пере, завалията? Е, по какъв начин кой? Който го снима – той го и пере... Ръчно.

Ех, в случай че не бяха митингите, яйцата и резолюцията на Екологичен потенциал... Подем да видите!

Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР