Тази неделя в рубриката за документални филми, БНТ1 ще излъчи

...
Тази неделя в рубриката за документални филми, БНТ1 ще излъчи
Коментари Харесай

Българска национална телевизия представя "Между два свята"

Тази неделя в рубриката за документални филми, БНТ1 ще излъчи нова продукция на Българска национална телевизия Пловдив - „ Между два свята “, документален филм за виртуозния цигулар Марио Хосен. Опит за надникване в красивия и мъчно поддаващ се на словесно пояснение свят, в който се ражда музиката.



Поглед през рамо към детството, в родния Пловдив, за който маестрото признава: „ Пловдив е любовта ми! Той е градът, който разпознавам със себе си! “. Любовта към безконечния град под тепетата има голям брой лица: класните стаи на Музикалното учебно заведение, силуетите на първите учители в музиката и на съучениците, с които трепетно споделят вълненията преди първите концерти. И тъкмо както в Пловдив историята основава успореден свят, в който се долавя диханието на живелите преди, по този начин атмосферата на Виена и другите градове, през които минава житейският му път, разпалват пристрастеността към знание и съвършенство. Реалният и невидимият свят се преплитат в общото прекарване – музиката.

Марио Хосен изследва познанието, обвързвано с орфизма, както и един от върховете на виртуозитета и гениалността в музиката- Николо Паганини. Какъв човек е бил, какво ни споделя музиката му, за какво тази музика е голямо тестване даже за надарени цигулари? На тези и сходни питания е отдадена огромна част от научната и изследователска процедура на Марио Хосен. Камерата на Българска национална телевизия Пловдив следва виртуозния тълковник на Паганини в срещата му с шефа на отдела за старинни музикални принадлежности на Музея за изящни изкуства във Виена.

Заради огромното си другарство с проф. Хосен доктор Рудолф Хьопфнер отваря вратите на една от най-ценните сбирки с принадлежности, ситуирана в залите на двореца Хофбург, постройката на Австрийската Национална Библиотека. В диалога за лютиерството и неговото развиване феновете освен могат да научат какво разграничава цигулката на Паганини, само че имат опцията да видят цигулката на Леополд Моцарт, бащата на композитора.

Не по-малко забавна е срещата с редактора от най-старото музикално издателство във Виена – Ангела Пачовски. Именно издателство Доблингер има привилегията да издаде откритите от Марио Хосен истински нотни текстове на Паганини, плод на изследователската му активност, взаимно с института „ Паганини “ в Италия. Едно издание в скордатура, което експертите дефинират като „ издателска смелост “.

Миг по-късно филмът придвижва феновете в над стогодишната фабрика за струни във Виена, където проф. Марио Хосен тества разнообразни струни за цигулки. Инж. Франц Кланер, притежател на фабрика Томастик, на драго сърце признава, че с цел да основават най-хубавите струни той и екипът му работят с най-хубавите музиканти, какъвто е Марио Хосен. Повече от година продължава общият план, а възторгът на специалиста е обвързван с невероятното умеене на Марио да основава многоизмерен тон. Рядко умеене, притежавано от Паганини и от Марио Хосен-заявява пред камерата на Българска национална телевизия Франц Кланер.

Лентата придвижва публиката и в атмосферата на лятната музикална академия Орфей, проведена към този момент 10-та поредна година във Виена по концепция на Марио Хосен. Възможността за доста млади гении от целия свят да учат в лятната академия и да изнасят концерти в емблематични за Виена места - къщата на Хайдн, къщата на Моцарт, фамозния джаз клуб „ Порги и Бес “, под намерено небе в „ Музеумс квартир “, в бароковата атмосфера на църквата Мария Хилфер – всичко това е част от разбирането на проф. Хосен за задачата да съобщи наученото и полученото от неговите преподаватели.

Голямата изненада и същински подарък за феновете, е че ще чуят част от „ Капризите “ на Паганини в залата на Кайзер Хоф, където преди 250 години е концертирал Паганини. Личното другарство със притежателя на двореца, филантроп и буен обожател на високото изкуство - доктор Михаел Краус, е ключът към това неизмеримо прекарване. На същото място, на което Паганини получава особено отличие в символ на удивление от кайзера, в неповторимата атмосфера на двореца, Марио Хосен, в акомпанимент на Божана Павлова, извършва музиката, която показва съкровената му природа.

Първото лъчение на кино лентата е по БНТ1, от 14.00 часа на 9-ти февруари 2020 година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР