Тази неделя в две източногермански провинции - Бранденбург и Саксония

...
Тази неделя в две източногермански провинции - Бранденбург и Саксония
Коментари Харесай

Земетръсни избори в Източна Германия заплашват да разрушат коалицията на Меркел

Тази неделя в две източногермански провинции - Бранденбург и Саксония - предстоят избори за локален парламент, оповестява Ройтерс. Очаква се поддръжката за крайната десница да се усили и това да ускори натиска върху съдружния сътрудник на канцлера Ангела Меркел - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - по подобен метод, че партията да напусне държавното управление.

Очаква се, че Християндемократическият съюз на Ангела Меркел (ХДС) няма да се показа изключително добре .

Но с повече ще загуби ГСДП, сочат предварителните социологически изследвания.

Алтернатива за Германия се явява самобитен обществен отдушник - тя дава отговор на гневните прояви на гласоподавателите, предизвикани от мигрантите, и от затварянето на въглищните мини в двете провинции . Освен това Алтернатива за Германия се показва за правоприемник на протестните придвижвания, довели до рухването на Берлинската стена преди три десетилетия.
 След еуфорията и безпокойството германците към този момент са прагматици по отношение на имигрантите
След еуфорията и безпокойството германците към този момент са прагматици по отношение на имигрантите

Германците всеобщо са позитивно настроени към имиграцията и считат, че тя е от изгода за страната

В Бранденбург ГСДП е мощно обвързана с антимигрантската Алтернатива за Германия, защото една възможна невиждана победа на крайнодясната партия би усилила тези леви гласове в лявоцентристката партия, които желаят да излязат от ръководещата коалиция и да възстановят силите си като съпротива.

Последните изследвания дават 22% за ГСДП в Бранденбург , което е единствено с един % пред Алтернатива за Германия и то в провинция, в която немските социалдемократи ръководят без спиране след обединяването на двете Германии преди 30 години.

" Земетресение на изток, земетресение в Берлин? " - гласи заглавие на мюнхенския вестник " Меркур ". В " превод " това значи: " Ако ГСДП загуби в източната провинция, то това ще бъде сериозен мотив за рецензии в обединението. "

В момента отпред на ГСДП е краткотраен управителен екип , откакто през юни след мъчителна загуба на изборите за Европейски парламент тогавашната лидерка Андреа Налес трябваше да подаде оставка. Тогава партията й завоюва рекордно ниските 15%.

Очаква се новият водач на ГСДП да бъде определен през декември, а от партията дадоха обещание на членовете си да оценят партньорските си взаимоотношения с консерваторите на Меркел в края на годината.

Ако се стигне до раздробяване на обединението, това би провокирало избори на федерално равнище доста преди 2021 година, само че те биха били неподходящи за ГСДП - по предварителни данни преди всичко ще бъдат консерваторите на Меркел, в гърба й ще дишат Зелените, а някъде надалеч зад тях ще бъдат ГСДП и изравняващата се с нея Алтернатива за Германия.

Възможна алтернатива е и консервативно държавно управление на малцинството , само че това се приема като проклинание от германците, които обичайно избират стабилността.

За да продължат да служат на държавното управление на Меркел, водачите от ГСДП могат да изискат мъчителни отстъпки от консерваторите, като да вземем за пример великодушни държавни пенсии за служащи с ниски приходи и по-високи налози за богатите .

Това би разгневило доста от консерваторите, които биха предпочели да вкарат данъчни облекчения за фирмите и не биха се трогнали от спомагателни разделения в обединението, която по този начин или другояче мъчно одобряват и която е изгубила въздействие, раздирана от разногласия към политиките на даване на леговище, установяване на налози и на размера на пенсиите.

" Коалицията не е самоцел за нас " , твърди Ралф Бринкхаус, водач на консерваторите в националния парламент, като по този метод насочва предизвестие към ГСДП в изявление за списание " Фокус ". " Ние, като консерватори, сигурно няма да се наведем единствено и единствено с цел да изкараме цялостен мандат до 2021 година "

Притеснителното е, че в 4-милионната провинция на границата с Полша и Чехия се чака поддръжката за консерваторите да падне с над 7 пункта и да доближи до 32%, като повода за това ще е, че техните досегашни гласоподаватели ще предпочетат да гласоподават или за Алтернатива за Германия, или за Зелените.

Унизителният резултат за Християдемократическия съюз предходната година в Долна Саксония ще сложи на дневен ред въпроса дали актуалният водач на ХДС и министър на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер, известна още като AKK, е верният човек , който да оглавява партията на идващите федерални избори.

Крамп-Каренбауер позволи поредност от гафове предходната година, които понижиха поддръжката, с която в началото се ползваше.

 В Дрезден стачкуват против крайнодесните настроения
В Дрезден стачкуват против крайнодесните настроения

На 1 септември предстоят избори

" На АКК ще й бъде мъчно. Сега тя би трябвало да потвърждава, че е подобаваща за поста министър на защитата, след това, когато от ГСДП решат да изоставен обединението, тя ще би трябвало да ги убеждава да не го вършат ", написа " Берлинер Моргенпост ".

- Но дали престижът й е задоволително огромен, с цел да се оправи с тези провокации? Популярността й не е огромна, а едни възможни слаби резултати на изборите ще накарат консерваторите да стартират да разискват бъдещето й ", предизвестяват от " Берлинер Моргенпост ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР