Тази неделя Темата на NOVA надниква в професионалната кухня, за

...
Тази неделя Темата на NOVA надниква в професионалната кухня, за
Коментари Харесай

Как готвачите се превърнаха в рок звезди

Тази неделя Темата на NOVA надниква в професионалната кухня, с цел да разкрие какво коства да си не просто професионален готвач, а chef. Какво ще стане, в случай че съберем на едно място - няколко кг гений, 4 чаши дисциплинираност, 3 лъжици умения, 2 щипки обич и поръсим с въображение. Отговорът е готвач. Те ли са новите рок звезди - любимци на публиката? С хиляди почитатели по целия свят, те са се настанили комфортно в сърцата на чревоугодниците.

„ С "Рецепта за chef - истории за триумфа “ наблюдаваме пътя от чирак до началник в кухнята. Тръгваме по следите на храната, или по изкушаващия сетивата аромат на добре приготвено агнешко с листенца от розмарин “, споделя създателят Василена Гръбчева.

В следенето на този път тя се среща с началник Цветомир Николов – висок 2.05 метра, не е баскетболист, само че стреля от високо като централен състезател в кухнята. Шеф Николов има личен ресторант, само че преди да плува в свои води е обиколил кухните в съвсем цяла Европа.

Следва посещаване на Софийската професионална гимназия по туризъм, където фантазията да бъдеш началник готвач е в сърцата на най-малко половина чираци-готвачи.

Пътят на професионалната кухня продължава с живата история на кулинарията в България - проф. Асен Чаушев, създател на първата готварска книга и основател на първото частно кулинарно учебно заведение у нас. Започва работа на 16 години с позволение на Инспекция по труда и стажът му е към този момент 54 години. Първият човек, който обслужва, е Тодор Живков – за него споделя и че е най-лесният му клиент.

Сред готвачите, излезли от школата на проф. Чаушев, е Шабан. Днес е поддръжник в кухнята на един от най-популярните началник готвачи у нас - Виктор Ангелов. Шабан споделя, че най-ценното, което е научил от него, е да не прави взаимни отстъпки с нищо, даже със себе си.

„ Не съм бил рок звезда, не знам какво е чувството, само че позволявам, че е по-мимолетно, до момента в който при нас – готвачите, нещата са доста дълготрайни “, споделя Виктор Ангелов, който през днешния ден е и водещ на най-голямото кулинарно шоу за експерти Hell’s Kitchen България.

Какъв е пътят от чирак до началник? Колко мъчно е това начинание в България? И каква е тайната на положителния усет? – гледайте тази неделя от 19.20 ч. в Темата на NOVA с създател Василена Гръбчева.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР