Тази неделя преминаваме към лятното часово време. Точно в 3.00

...
Тази неделя преминаваме към лятното часово време. Точно в 3.00
Коментари Харесай

Тази неделя преминаваме към лятното часово време

Тази неделя прекосяваме към лятното часово време. Точно в 3.00 ч. през нощта ще преместим стрелките на часовниците с час напред. 84% от европейците са срещу смяната на часовото време. У нас онлайн изследването със 17 000 респонденти сподели, че 96 на 100 поддържат концепцията да се отстрани сезонната промяна на времето. 51% от тях желаят лятно часово време, а 38% - зимното.

Последното приплъзване на стрелките в Европейски Съюз ще е през 2021 година До април следващата година всяка страна би трябвало да избере в кое часово време да остане. Тези, които пожелаят да останат на лятно часово време, ще реалокират стрелките за последно през март 2021 година, а останалите –  през октомври. Ако до тогава страните в обща часова зона не се координират и не изберат еднообразно време, може да се стигне до сериозна часова разлика и респективно - до проблеми с трансграничната търговия, превоза, далекосъобщенията и пътуванията, предизвестяват специалисти.

Най-сериозно това може да се усети в превоза и да се стигне до безпорядък по летища, жп- и автогари. Брюксел дава период до 2021 година да се синхронизират всички написания и транспортни схеми сред обособените страни в Европейски Съюз.

Всяко изкуствено преместване на стрелките се регистрира автоматизирано от системите. Затова промяната на времето не се отразява на въздушния трафик, когато се прави по едно и също време. Ако всяка страна обаче сама реши да остане непрекъснато на зимно или лятно време, може да се стигне до разминавания във въздушните графици, предизвестяват специалисти. Тези разлики в часовите зони ще усетят и пасажерите по гарите.

Смяната тутакси ще докара и до промени в графиците на влаковете у нас тази неделя. 29 влака, които се движат в нощните часове по главните посоки - София, Пловдив, Варна и Бургас, ще са с променено разписание.

Докато фирмите в превоза синхронизират схеми и написания, бизнесът прави сметки и те са безапелационни – губим доста повече, в сравнение с печелим при изкуственото въртене на стрелките. Най-сериозни загуби регистрират в производствата, където трудовите злополуки в първата седмица след промяната тутакси порастват с една трета, а съвсем 3/4 от работещите са по-непродуктивни. Засега по-голямата част от бизнеса желае лятното време да остане непрекъснато у нас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР