Тази неделя на втори тур избираме кметове в 97 общини,

...
Тази неделя на втори тур избираме кметове в 97 общини,
Коментари Харесай

Отново до урните: Избираме кметове на втори тур

Тази неделя на втори тур избираме кметове в 97 общини, 377 кметства и 31 региона. В три кметства на балотаж ще се явят по трима претенденти, защото вторият и третият са получили еднакъв брой действителни гласове на първи тур. Това са кметствата Климентово, Радиново и Александрово. Ако двама претенденти получат еднакъв брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори.

На втория кръг от изборите също ще има квадратче „ Не поддържам никого “, което се смята за автентичен глас за гласоподавателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от претендентите, защото там определящи са единствено действителните гласове за него, изясни през седмицата представителят на ЦИК Александър Андреев.

Очакваме да бъде по-лека работата на Общинската изборна комисия, защото няма да има протоколи за общински съветници, които най-често основават проблеми при отчитането и има повече неточности поради детайла с преференции. От разбора, който ние направихме, е видно, че една огромна част от грешките са точно в отчитането на преференциите, защото неведнъж те не са сложени вярно, разяснява в дните преди избора Андреев.

На втория тур на локалните избори лицата, включени в изборния лист за гласоподаване по сегашен адрес на първия тур, могат да гласоподават единствено в секцията по сегашния им адрес, осведомят от Централната изборна комисия. Тези лица нямат право да гласоподават в секцията по непрекъснатия си адрес. На такива лица не се издава уверение от кмета по член 40 ИК, че имат право да гласоподават по непрекъснат адрес и не се заличават в изборния ден от листата на заличените лица по непрекъснатия им адрес, написа в известието.

Регистрираните покровители и оповестените за упълномощени представители на политическите сили, регистрирани преди първия тур на изборите, резервират статута си и за втория тур, само че единствено в случай че са регистрирани като покровители на позволения до втори тур претендент за кмет или оповестени за представители на партията, обединението, локалната коалиция или инициативния комитет, издигнали претендента, осведомят още от ЦИК.

В противоположен случай не могат да участват в секциите на втория тур и да се употребяват с другите права, произлизащи от това им качество. Кандидатите, отпаднали от първия тур, също не могат да участват в секционните изборни комисии, напомнят от ЦИК.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР