Тази неделя Милей спечели балотажа на президентските избори в Аржентина

...
Тази неделя Милей спечели балотажа на президентските избори в Аржентина
Коментари Харесай

Кой е Хавиер Милей, новият президент на Аржентина

Тази неделя Милей завоюва балотажа на президентските избори в Аржентина с близо 56% от гласовете.

Най-важните знаци на акцията му бяха моторна резачка, с която щяла да бъде отрязана ръководещата " прослойка ", и голям брой доларови банкноти, на които бе отпечатан портретът на Милей. Когато той се появяваше, хората му подаваха банкноти за подпис, до момента в който самият Милей развяваше голям $ пред камерата.

Със своята радикална пазарно-либерална стратегия Милей откри доста последователи измежду тази част от работническата класа, която е с най-ниски приходи.

" Имаме потребност от 180-градусова смяна "

" Положението е извънредно - намираме се в икономическа, политическа и обществена рецесия ", споделя пред Дъждовни води Ребека Флейтас от " Свободата напредва " - либертарианската и крайнодясна партия на Хавиер Милей. " Макар да бяхме една от най-силните стопански народи в света, в този момент бедността е 40 %, децата са недохранени и не вървят на учебно заведение. Това, от което имаме потребност, е 180-градусова смяна ", споделя Флейтас. Символ на тази смяна е доларизацията, т.е. замяната на локалното песо с американската валута.

Милиони аржентинци бедстват

Икономическото положение на страната в действителност е трагично: съгласно последни данни на националния статистически институт на Аржентина INDEC 18,5 милиона души са небогати или извънредно небогати (цялото население на страната е към 45 милиона), а инфлацията е достигнала 120 %.

Из улиците на столицата на всички места се виждат подслони на бездомници, центърът е препълнен с обменни бюра. Просяци се надяват да получат от посетителите на кафенетата по някое песо.

По витрините висят настоящите обменни курсове за $, еврото и бразилския реал. Тази обстановка се трансформира в трамплин за Хавиер Милей.

Настощият президент се провали

Почти 19-те милиона аржентинци, които живеят под линията на бедността, мислят единствено по какъв начин да изкарат седмицата. Правителството на провалилия се ляв перонист Алберто Фернандес усили още един път минималната заплата директно преди изборите.

Самият Фернандес разгласи още през април, че няма да се кандидатира за втори мандат. Но това явно не помогне на перонисткия претендент и към този момент някогашен стопански министър Серхио Маса да стане президент.

Предложения на новия президент Милей са радикални: той желае внезапно да свие държавните институции, да размени песото с американския $ и да облекчи режима за носене на персонално оръжие. В народен и в интернационален проект неговите позиции се радват на огромно медийно ехтене, само че има и съществени подозрения до каква степен те са използвани. Немалко аржентинци се плашат от реториката му, а представителите на църквата се ужасяват от офанзивите против папата, който упреква, че е непосредствен до социализма.

Откъде да се вземат доларите?

Себастиан Менескалди, заместник-директор на консултантската компания EcoGo, вижда на практика трудности по пътя към замяната на валутата: " Доларизацията на аржентинската стопанска система е съвсем невъзможна от през днешния ден за на следващия ден, защото Централната банка не разполага с долари ", споделя той.

" Караваната на свободата " приключи турнето си. Сега остава да забележим дали президентът Милей ще приложи на процедура това, което обещаваше претендентът Милей.

Материалът е оповестен в

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР