Тази наша позиция не е нова, намери отражение и в

...
Тази наша позиция не е нова, намери отражение и в
Коментари Харесай

Светло бъдеще за ядрената енергетика искат и очакват от Българския атомен форум

" Тази наша позиция не е нова, откри отражение и в цялостната  за развиване на електроенергетиката, само че не е неприятно да си я припомняме при всеки мотив. Формулирахме няколко стратегически посоки, в които считаме, че би трябвало да се развива атомната енергетика. На първо място - оптимално потребление на оставащия запас на 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй ". Технически тези блокове може да работят до 2047 и 2051 година. Но с цел да се случи това има механически и административни действия, които не е проблем да се извършат ", показа основата на концепцията на Българския атомен конгрес (БУЛАТОМ) Петър Манчев.

Приоритет номер две - започване на построяването на нови нуклеарни мощности. " Визията е към 2050 година да стигнем до равнище 4000 мегаватчаса създавана сила ". Тази упоритост, акцентира Манчев, се обуславя и от това, че неизбежно следва извеждането от употреба на въглищните мощности, най-малкото поради стопански аргументи - все по-повишаващите се цени на въглеродните квоти на ТЕЦ-овете. А какъв е реалистичният проект - на всяка една от площадките - в Козлодуй и Белене, да се построят по два нови блока.
 Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ
Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Няма да затваряме топлоцентралите

Сред целите, за които упорстват от БУЛАТОМ, следва да залегне и развиването на технологията на дребни модулни атомни реактори.

От организацията са оптимисти, че възможен предстоящ кабинет, респективно болшинство в Народното събрание, ще върви по пътя на развиване на атомната енергетика. " В 48-то Народно заседание 140 депутати бяха подготвени да поддържат тази наша визия. От " Да България " срещу са двама индивида и половина. Ако го запитате единия - Матрин Димитров, къде са нашите 7 милиарда евро, той не може да ви отговори. Защото той обясняваше по какъв начин планът " Белене " е недоходоносен. Няма банкрутирала нуклеарна централа ", сподели в отговор на въпрос на News.bg ръководителят на БУЛАТОМ Богомил Манчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР