Тази награда ме успокои, че десетилетните ми усили не са

...
Тази награда ме успокои, че десетилетните ми усили не са
Коментари Харесай

Поетът Иван Цанев е носителят на награда Перото за цялостен принос за 2018 г.

„ Тази премия ме успокои, че десетилетните ми усили не са били напразни и че алтруизмът не е недостатък. Не е загадка, че моите поетични книги не са доста на брой. Малко повече са стихосбирките ми за деца. Най-многобройни обаче са книгите на други по-млади от мен създатели, които съм редактирал, подреждал или предговарял, на които съм измислял заглавия, които съм подкрепял с мнения в печата или на литературни разисквания “, показа разгорещено огромният български стихотворец Иван Цанев.

Той получи Наградата „ Перото “ за повсеместен принос към българския книжовен подтекст на стилна гала в едноименния Литературен клуб в НДК. Статуетката му бе връчена от миналогодишния притежател на премията „ Перото “ за повсеместен принос – Владимир Попов. Иван Цанев благодари на „ хората на перото “, присъдили му оценката, а те, на собствен ред, го приветстваха на крайници.

Наградата „ Перото “ в категория „ Детска литература “ отиде при Сотир Гелев и книгата „ Как Лора се научи да брои до 10 ”. В категорията „ Поезия “ отличие взе Мирела Иванова за „ Седем стихотворения (с) биографии “. За чудесния си превод на арабски на 60 модерни описа от 46 създатели в антологията „ В началото бе епилогът “ приз в категория „ Превод “ получи Хайри Хамдан, а Кристин Димитрова справедливо сграбчи премията в категория „ Проза “ за сборника с разкази „ Като пристигнеш, обади се “. „ Невидими “ на Наталия Делева стана победител в категорията „ Дебют “.

Статуетките, които получиха всички наградени, са дело на скулптора проф. Емил Попов.

„ Радвам се, че през днешния ден тук в „ Перото “ са всички, които вземат участие в процеса литература – издатели, създатели, преводачи, тъй като премиите „ Перото “ са празник на литературата и всички свързани с нея “. С тези думи ръководителя на Съвета на шефовете на НДК – Борислав Велков приветства присъстващите в Литературен клуб „ Перото “.

Той акцентира, че НДК ще продължава да засвидетелства своето почитание към цялата литературна общественост, тъй като смисъла на институциите в литературния развой е извънредно значимо. Велков показа още, че напълно скоро Литературен клуб „ Перото “ ще се трансформира в още по-голямо пространство за книги с нов ъгъл за четене и обособена книжарница. „ Това е нашата първа дребна стъпка. Предстои ни още доста ползотворна работа с Национален център за книгата “, добави още той.

На премиите участва и доцент доктор Тодор Чобанов – заместник-кмет по направление „ Култура, обучение, спорт и предварителна защита на зависимости “, който показа, че след години на съмнение и мъртвило словото е заживяло в НДК по един неповторим метод. Зам.-кметът благодари на хората, създали това допустимо, тъй че и българските писатели да са на международната литературна сцена.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР