Тази книга ще задълбае в теми като етика, морал, коректност

...
Тази книга ще задълбае в теми като етика, морал, коректност
Коментари Харесай

„Световната PR революция“ на Максим Бехар с международна премиера в САЩ, скоро и в България

" Тази книга ще задълбае в тематики като нравственос, морал, уместност и бистрота – но истината е, че същината на работата ни постоянно е била да споделяме истината и точно това вършим в всекидневието си... ", споделя на страниците й създателят, Максим Бехар – дълготраен публицист, сполучлив предприемач, посланик, притежател и управител на една от водещите PR организации в България, M3 Communications Group, Inc.. 

Тази книга е неговата, четвърта подред, чиято премиера в Съединени американски щати следва. „ Световната PR гражданска война: Как умните водачи съумяват в света на изменящия се PR “ (The Global PR Revolution: How Thought Leaders Succeed in the Transformed World of PR) ще излезе при започване на октомври 2019 година, а предварителните продажби към този момент стартираха. Читателите могат да създадат поръчка в Amazon, както и на онлайн платформите на две от най-авторитетните издателски къщи в света – Simon & Schuster и Barnes & Noble. Наскоро новата книга бе показана и предпремиерно на най-голямото интернационално ревю за книги в Лондон –  London Book Fair.

„ Световната PR гражданска война “ се издава от Allworth Press, част от Simon & Schuster, издателство, учредено през 1924 година, притежател на 56 награди Пулицър и част от могъщата CBS Corporation. В България книгата ще бъде оповестена от обичайния издател на книгите на Максим Бехар, издателство „ Ентусиаст “, по същото време, когато ще бъде пусната в продажба в Съединени американски щати.

Още преди появяването й на пазара авторитетни критици дават високо позитивни мнения:

Ерик Уайнър, създател на бестселъра на Ню Йорк Таймс „ География на блаженството “ : „ Светът се трансформира. Социалните медии събират от ден на ден хора дружно и в това време ги разделят. Трудно е да преценим в какво да имаме вяра и на кого да се доверим, изключително става ли дума за PR. Аз ви споделям: доверете се на Максим Бехар. Той заглушава шума и усилва сигнала. Той ни оказва помощ да направляваме измененията в крачка и ни напомня, че някои неща като достолепието и честността са неизменими. А най-хубавото е, че насочва това обръщение с лека ръка, трансформирайки „ Световната PR гражданска война “ в едно прелестно четиво. “

Франсис Ингам, общоприет шеф на Британската PR Асоциация (PRCA) и изпълнителен шеф на Световната PR организация (ICCO) : „ Максим Бехар е един от най-уважаваните и известни международни PR специалисти на новото време и тази книга е обречена да се трансформира в наложителна класика за всеки, който работи или е обвързван по някакъв метод с PR бизнеса. Той в никакъв случай не е имал по-голяма мощ, само че тази мощ би трябвало да бъде укротявана посредством непрестанно подчертаване на професионалната нравственос и посредством разбирането на въздействието, което имаме върху близките. „ Световната PR гражданска война “ е панорамна обиколка на PR действителностите без аналог през днешния ден и вечно. “

Пол Холмс, създател и президент на The Holmes Report: „ Никога до момента в историята PR бизнесът не се е променял с по-бързи темпове и, което е по-важно, измененията от тук нататък към този момент няма да се случват постепенно. Да разберем кои са моторите на измененията в нашия бизнес през днешния ден е по-важно отвсякога и Максим Бехар, пионер в използването на същите тези промени на доста места по света, извънреден експерт и някогашен президент на ICCO, може да ви бъде отличен гид. “

„ Световната PR гражданска война “ е самобитен справочник, който събира на едно място професионалния опит на създателя, най-много като Президент на Световната PR организация ICCO, само че и и мненията на близо 100 водещи PR специалисти от целия свят, като Сър Мартин Сорел – създател на WPP, най-големия тръст за реклама и PR в света, Джак Мартин – до неотдавна CEO на Hill+Knowlton Strategies, Дейвид Галахар – част от мениджмънта на Omnicom PR Group, и доста други. Предговорът е написан от именития Пол Холмс, създател на The Holmes Report, най-влиятелната организация за PR оценки, мениджмънт и ранглисти в света. Книгата показва новаторските практики в областта на връзките и се концентрира върху трансформацията, която обществените медии постановат на бизнеса в световен аспект.

Извличайки най-хубавото от опита на експертите в региона, „ Световната PR гражданска война “ подсигурява на читателите стратегически взор върху модерната PR реалност и преглежда тематики като:
• Новите правила на обществените медии
• Модерни PR умения и похвати
• Как да измерим въздействието
• Ефектът на цялостната бистрота върху бизнеса
• Бъдещето на промишлеността

Специално за читателите на " Мениджър Нюз ", създателят даде фрагмент в задатък от " Световната PR гражданска война "
 

Новата нормалност на „ обществените медии “

3,8 милиарда

Това беше броят на дейните консуматори на обществени медии на планетата Земя в късната есен на 2018 година!

Колкото и умопомрачителна да е тази цифра, тя от дълго време не е настояща. Когато четете тази книга, тя към този момент ще бъде надалеч по-висока.

И въпреки всичко това е една моментна фотография, която е поразителна – по това време популацията на Земята беше изчислено на 7,66 милиарда души.

Половината от човечеството към този момент е интензивно ангажирана в обществените медии.

Фактът, че съвсем четири милиарда души са включени в обществените медии, може да е сложен за усвояване, само че въздействието му върху всичко, в това число и PR-а, е доста по-сериозно, в сравнение с даже тази впечатляваща цифра.

Допреди десетина години свободата на словото „ обитаваше “ най-вече в областта на професионалната публицистика, само че през днешния ден, с доста над три милиарда консуматори на другите обществени медии, свободата на словото доближи напълно разнообразни измерения.

Например един таксиметров водач с преносим компютър втора употреба, седнал в някакъв остарял гараж, би могъл да стане доста по-известен и в действителност да популяризира доста повече истини от един ефирен публицист.

Свидетели сме на жестоки старания за практикуване на надзор върху медиите на всички места по света – изключително върху малкия екран.

В люлката на свободното слово, в Съединените американски щати избирането на Доналд Тръмп за президент разпали пуническа война сред другите телевизионни мрежи. Тъкмо неговата персона се оказа лакмусов тест измежду медиите, стремящи се да потвърдят какъв брой мощно са „ за “ или „ срещу “ нея.

Сходни медийни катаклизми – или напряко открити опити свободното слово да се сложи под капак – се следят в множеството други страни по земното кълбо.

Но въпреки всичко, в края на краищата, в случай че телевизионните камери могат да бъдат сложени под надзор и даже онлайн медиите биха могли да се държат под несъразмерен напън, обществените медии не могат да бъдат следени. Именно това е мястото, където се появяват същинските водачи на речта и връзката в днешно време.  

В самото начало на PR промишлеността, преди повече от 110 години, към 95% от връзките, връзките в политиката и бизнеса бяха скрити от обществеността – била е оповестявана единствено комфортната информация, освен това не повече от пет % от цялата.

По това време предприемачите и политиците са наемали хора, на първо място някогашни публицисти, с цел да ръководят тези пет % публични връзки от тяхно име. Всичко останало било решавано в съмнителни частни диалози при закрити врата.

В този един век през цялото време на PR-а до през днешния ден делът на политическите и бизнес решенията оставал прикрит за обществеността, последователно е намалявал, само че въпреки всичко една огромна част от тях оставаше загадка.

През 2019 година обаче от тази мистериозност не е останало нищо: революционното нахлуване на обществените медии към този момент е достигнало цялостен обсег и 100% от всички каузи, мисли, покупко-продажби и дейности в живота ни биват обществени. Всемогъществото на обществените медии провокира редица промени, само че най-главният резултат от тях е прозрачността.

Пълната бистрота на всички места и за всеки.

В резултат обществените медии раздрусаха PR промишлеността до неразбираемост. Именно те са повода за първата и единствена PR гражданска война в над стогодишната историята на този бизнес.

Независимо от метода, по който PR-ът се е развивала през годините, ние постоянно сме били една трансмисия, един тип мост сред нашите клиенти и техните клиенти.

Само преди 10 години формулата на PR-а беше поразително елементарна.

Появяваше се клиент, чукаше на вратата или позвъняваше на звънеца и заявяваше:

-        Господин PR специалист, положително утро, прави ми удоволствие да се срещнем. Аз създавам ето тези хубави коли (или столове, или каквото и да било). Бих желал хората да узнаят за стоките ми. Как можем да подходим, с цел да реализираме това? 

Ние отговаряхме:

„ Разбира се, г-жо Клиент, че ще го създадем,  ще ви коства толкоз и толкова…! “.

По това време имахме един съответен набор с принадлежности. Това си беше същият набор принадлежности, с който боравехме от десетилетия и той беше идентичен за целия бизнес на всички места по света.

Изпращахме прессъобщение, организирахме конференция или пък закуска с кореспонденти, или медийна обиколка, водехме публицистите, с цел да им демонстрираме продуктите, тъй че да ги убедим какъв брой положителни са тези артикули в реалност. Избягвахме да приказваме за конкуренцията, а само наблягахме върху мощните страни и преимуществата на продуктите на нашия клиент.  И по този начин нататък, и по този начин нататък.

В днешно време всичко това към този момент е съвсем изцяло изчезнало. На първо място, тъй като клиентът идва при нас със напълно друго запитване.

Той влиза и непосредствено споделя:

-        Господин PR специалист, създавам продуктите Х и те са страхотни!

Тази част е същата както преди, огромната разлика е в идващото изречение:

-        Имам медии и не знам какво да върша с тях!

PR бизнесът преди се опитваше да убеждава медиите, че даден артикул е превъзходен, тъй че те да разгласяват или излъчат колкото се може повече материали за него. Днес, с помощта на обществените медии, клиентите в действителност имат свои лични медии и затова платформи, посредством които да показват себе си.

В голям брой случаи бихме споделили на този нов клиент:

-        Ще помислим за Facebook...

-        Не, не, не го питайте, секретарката ми се оправя ужасно с Facebook – е отговорът.

-        Какво тогава имате поради? – питаме ние.

-        Ами в случай че може да измислите нещо забавно, тъй че аз да стана по-популярен... само че, апелирам ви, да не е нещо доста скъпо, тъй като секретарката ми към този момент така и така прави огромна част от работата, нали разбирате..

Разбира се, това би било голяма неточност заради революционните промени в PR-а, провокирани от обществените медии – промени, които към този момент се усетиха със силата на цунами от 2015 година насам.

Едно разследване от тяхното съзряване е, че ние, хората, известни като PR специалисти – тъй като към момента минаваме под това название, – се превърнахме в нещо приблизително сред издатели, кореспонденти и редактори.

Издатели сме, тъй като притежаваме медии.  Контролираме профилите и страниците на клиентите си в обществените медии. Разполагаме и с техните блогове и уеб сайтове.

Репортери сме, тъй като би трябвало да запълваме всички тези медийни канали с уместно наличие. Ако може – най-хубавото.

Редактори сме, защото това наличие би трябвало да бъде основано, завършено, подредено, структурирано и показано по най-хубавия вероятен метод, тъй че да е безапелационно, завладяващо и, което е най-важно, с съвършени резултати.

Днес PR бизнесът ни има все по-малко общо с бизнеса, който правехме единствено преди десетина години, да не приказваме пък за оня отпреди 100 години. Много скоро той няма да има нищо общо с предходния си „ аз “.

Тази книга изследва в детайлности множеството причини, които имам в поддръжка на това изказване, като задълбава, в това число с приноса на някои от водещите PR експерти в света, в другите аспекти на първата и единствена досега същинска PR гражданска война – тази на обществените медии, – която безусловно опустоши нашата промишленост.

Както и първото прессъобщение, изпратено от Айви Лий (Ivy Lee) през 1906 г.; прессъобщенията, които изпращахме единствено допреди пет години, бяха предопределени за медиите.

Днес прессъобщението (или каквото там е останало от него) и новите типове известия, туитове и постове, заменили обичайния пресрилийз, са прицелени най-вече в крайните консуматори.

Една приблизително авторитетна персона (т.нар. influencer) в Туитър от Съединените щати има сред 1 и 1,2 млн. почитатели! Просто не съществува никаква медия в света с толкоз огромен тираж. Навярно няма и толкоз фенове, които да гледат нещо по малкия екран и да го запомнят.

В този смисъл съм податлив да считам, че „ пъблик рилейшънс “, каквото и да значи това в този момент, към този момент не е най-хубавото име за бизнеса, с който се занимаваме.

Тези две думи, „ пъблик “ и „ рилейшънс “ ни трябват и, несъмнено, към момента си остават извънредно значими.

Само че тези 3 милиарда души, които са в обществените медии – всички те се занимават с „ връзки “ и всичко към този момент е станало „ публично “. Пъблик рилейшънс!

Благодарение на обществените медии това е по този начин от много време; към този момент няма нищо, което да е „ необществено “.

Настоящото ми определение за PR-а е „ да казваш истината по подобен метод, че хората да я схващат “ – просто и ясно.

В една от идващите глави на актуалната книга разисквам метода, по който доближих до това определение, защото съм прекарал значително време, изследвайки го и размишлявайки върху него. Но в този момент съм твърдо уверен, че това да казваш истината по този метод, та хората да я схващат, е същността на PR-а, изключително в епохата на революцията на обществените медии.  (продължава на идната страница)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР