Тази изложба има за цел да поправи една несправедливост в

...
Тази изложба има за цел да поправи една несправедливост в
Коментари Харесай

Голите мъже в изкуството от 19 век до наши дни

Тази галерия има за цел да поправи една неправда в изкуството и да предизвика интерес към голото мъжко тяло, което е било блян за създателите епохи наред. И не на последно място да разсъни спор и да отстрани ненужната стеснителност на обществото, зародила през последните два века. [[gallery]]Първата галерия, отдадена на голото мъжко тяло в изкуството, беше открита в музея „ Леополд “ във Виена предходната есен. Вероятно някои от вас знаят за острата реакция на обществото против рекламите с голи мъже из целия град, тъй че общината се принуди да покрие „ неприличните “ им елементи.

20-ти век издига в фетиш тялото на мъжа-спортист.Същата тази галерия, допълнена с експонати от музея d’Orsay, гостува в Париж от 24-ти септември до 2-ри януари. Очаквано парижани са доста по-толерантни към изкуството. Експозицията включва картини, статуи, графики и фотоси от 1800 година до наши дни.

Исторически, епохи наред, в изкуството голото мъжко тяло е изобразявано доста повече от женското. Моделите-жени за изобразяване от натура се появяват едвам при започване на 20-ти век. Мъжете са желани за модели освен от морални съображения, само че и тъй като са одобрявани за архетипи на идеалния човек, формите им - за по-структурирани, мускулести и забавни за обрисуване. През Ренесанса това било върховото умеене на художника – да може да рисува голо тяло, в идеалните му пропорции, заимствани от гръко-римското изкуство. Художниците-мъже виждали в своите модели своето идеално „ аз “ – пресилен, нарцистичен и идеален собствен облик.     20-ти век издига в фетиш тялото на мъжа-спортист. Но също по този начин разрешава и вглеждане от близко в минусите и несъвършенствата на елементарния човек. Художници като австриеца Егон Шиле стартират да рисуват свои голи автопортрети, с цел да покажат образно страданията на създателя. В обособени посоки се развиват художествената снимка и гей изкуството.

Всичко това е събрано под покрива на музея d’Orsay. Религиозни изображения и шокиращи фотоси на Пиер и Жил, статуи на Емил - Антоан Бурдел и Роден, картини на Сезан, Франсис Бейкън, Егон Шиле. 

Женската голота в изкуството ни е привична, а мъжката - наподобява - не. Една галерия мъчно ще промени това, само че както споделят уредниците – най-малко ще подсети, че размерът от време на време няма значение – несъмнено, имайки поради миниатюрите на Жан Кокто.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР