Тази история започва от една самопровъзгласена утопия, от едно мъничко

...
Тази история започва от една самопровъзгласена утопия, от едно мъничко
Коментари Харесай

Ансу прави един друг свят възможен

Тази история стартира от една самопровъзгласена химера, от едно мъничко селце в андалуската дълбока провинция, където Че Гевара те поглежда от спортния терен, републикански флагове красят кметството и политически стенописи красят стените; едно мъничко, изолирано местенце без полиция, където болшинството от 2626-те души население живеят в идентични домове, издигнати от самите тях, и чийто щемпел изобразява гълъб на мира с маслинена клонка; мъничко местенце, където хората провеждат погроми над супермаркети, с цел да нахранят гладните; където заплатите в обществения бранш са идентични, колективи обработват земята, иззета от аристокрацията, а кметът е захласнат от фразата на Че: единствено тези, които мечтаят, ще видят някой ден фантазиите си действителност.

Което е подходящо, въпреки че тази действителност не бе тъкмо тяхната фантазия. На 101 км източно от Севиля, Мариналеда е „ селото против целия свят “, както го назовава Дан Ханкокс в запленяващата си книга. Кмет от 1979 година е Хуан Мануел Санчес Гордийо, който има брада, изцяло прилягаща на създател на Колектива за обединяване на служащите, основател е на гладни стачки и политически водач на място като това – описвано като испанския дом на Робин Худ, със седем престоя зад решетките и цел на най-малко два опита за нападение.

Един ден, или най-малко такава е мълвата, Санчес Гордийо срещнал един гвинеец, тръгнал си поредно от Бисау и Португалия, с цел да пристигна в Испания самичък след забременяването на жена си. Този гвинеец на име Бори си нямал нищичко, вървял от зле на по-зле и бил чул, че Мариналеда е място, където се грижат за хората. Бутан пред медиите в последно време, той споделя, че станал водач на Санчес Гордийо (макар други версии да сочат, че е бил зад кормилото на боклукчийски камион) и двамата се сближили. Кметът се грижел за него, дал му работа и заслон, оказал помощ му да докара и фамилията си тук. Бори работел също и на градежа на железницата и изобщо не се свенял да се труди на всеки вероятен план. Жена му и двамата му сина пристигнали при него и си създали дом в Ерера, на 10 км.



С плувни панталонки и необут, на 6 годинки единият му наследник отишъл да играе футбол в локалния клуб, където не могли да повярват на очите си. Там разбрали на мига. Някои даже изтичали стремително до фамилните си домове, с цел да разпространят новината. Нещо непознато за Бори – оказало се, че неговият наследник бил добър на футбол. Ама доста, мноооого добър.

В събота вечер той вкара гол 111 секунди след началото на първия си мач като титуляр за Барселона, разпъвайки необятно ръцете си пред 81 617 души.

Той е на 16.

Когато бил извикан да тренира с първия тим, не ял и не спал, показа татко му. Междувременно Бори и жена му плакали. Ансу преди този момент не бил играл даже и за Б-отбора и когато изтичал на терена на „ Камп Ноу “, в очите му се четяло обезверение. На 16 години и 298 дни той стана вторият най-млад състезател на Барса – Висенс Мартинес е бил 18 дни по-малък при дебюта си преди съвсем 80 години – и му личеше. Той наподобяваше момченце, спечелило с чоп премия от викторина да играе футбол с професионален клуб. Тогава обаче докосна топката и от този момент насетне стана част от тима. „ Дързък “ го назова старши треньорът Валверде.



Ама не, това не е от предходната седмица. Това е от преди към този момент три седмици. В онази вечер Бори съобщи, че може да почине благополучен, но тогава щеше да пропусне още толкоз доста. В идната седмица Ансу влезе като промяна против Осасуна и шест минути по-късно се разписа – най-млад голмайстор в историята на клуба на 16 години и 304 дни и третият най-млад голмайстор въобще в Ла Лига. А след това в събота вечер вкара и на 16 години и 318 дни против Валенсия 111 секунди след началото на първия си мач като титуляр.

Хората не можеха да го повярват, а Ансу Фати едвам бе почнал. Това не беше едно от тези неща, които се случват просто по този начин, по съвпадане. Не беше и нещо, което гледаш – то просто те отнасяше със себе си, както отнасяше и бранителите на противника, дезориентирани и покорени, чудещи се дали не сънуват. А изводът бе един: не, не сънуват. Той е изцяло същински. Само след пет минути остави Есекиел Гарай като закован за петите си на пода и подаде на тепсия на Френки де Йонг за 2:0. Никой толкоз млад не беше правил гол и асистенция, а нещата не бяха завършили. При идващия досег до топката сътвори „ мрежичка “, а при по-следващия стремително смени посоката и извъртя удар на косъм от горния ъгъл на вратата. Не бе изиграл и 10 минути.

Скоро се строполи в наказателното поле и съдията Хосе Мария Санчес Мартинес го уточни с пръст и го предизвести да внимава. Повторенията демонстрираха, че може в действителност да е имало дузпа, само че това бе без значение. Реферът намигна бащински, Ансу се усмихна и отново се захвана със своето. Това бе, както го дефинира „ Ел Мундо “, „ един от тези рецитали, които бъркат надълбоко в душата “. Когато пое топката с гърди и я чукна над главата на Даниел Вас към края на полувремето, нещата станаха нелепи. Дотолкова, че като че ли го хвана позор най-после на ситуацията да шутира. А нищо неуместно нямаше във всеки негов пас и всяко негово решение, тези привидно простички неща, намирани от мнозина за толкоз комплицирани. Той бе дръзновен, рискуваше и въпреки всичко бе прецизен в съвсем 80% от подаванията си, изгуби единствено един път топката и приключи с триумф всеки дрибъл.



Според Валверде към края на полувремето момчето усетило тежестта на мъжкия футбол и след към час то игра напусна терена при 3:1. „ Камп Ноу “ стана да го изпрати с аплодисменти на крайници, а край тъчлинията го аплодираше и Луис Суарес, нанизал два гола по-късно. Той е съвсем дваж по-възрастен и когато направи дебюта си, Ансу бил единствено на две годинки. „ Ансу влюбва, Суарес убива “, бе челото на „ Апелативен съд “. „ Трябва да вземаме това хлапе безпределно насериозно, футболът му е истински скандал! “, написа пък „ Марка “. Заглавието на „ Ел Мундо “ бе „ Роди се звезда “.

Покрай цялата прослава се крият и дълбоки опасности, несъмнено, в случай че ще и някои да бързат да тръбят идването на Второто пришествие. Има нещо привлекателно в избледняващата с времето младост, в случай че ще и геният да не избледнява; неспокойствие от откритието, че нищо не може да се задържи непрекъснато едно и също. Има избрана наслада в оня гърмеж на мига, който е мъчно да избегнеш и още по-трудно да задържиш. Хлапета като Ансу носят вяра, написа Хорхе Валдано с намек за Мариналеда, тъй като там скачат „ да прекършат одобреното статукво “. Утопията е мъчно да я срещнеш, тя постоянно ти се изплъзва през пръстите.

При младите футболисти работата е освен в това какви са, а и какви могат да станат, като върху нежните им плещи се изсипват проекции за бъдещи достижения. А и за минали достижения на други. Всеки с прякор Новия Еди-кой-си носи тежест, която в никакъв случай не е желал. Рязко го връхлитат известността, натискът, условията, на мига къса с детството. Това важи изключително за Барса поради упованията към Ла Масия като нравствен, освен футболен дом, при западащата й значимост. Светът на Ансу е към този момент изцяло друг.



Ернесто Валверде вярно сподели след мача, че би трябвало да му спаднат малко балона и да го защитят от цялата лудница. Клеман Лангли помоли да се даде време на момчето, „ тъй като е на 16 “. Е, може би е към този момент прекомерно късно. „ Дяволът се споделя Ансу Фати “, бе заглавието на „ Ел Паис “ с мигане към това по какъв начин Фабио Капело назова Лионел Меси след дебюта му на „ Жоан Гампер “. И до момента в който Ансу не е Меси, у него въпреки всичко има нещо особено. Запитан дали всички ние не стигаме прекомерно надалеч в цялата тази превъзбуда към юношата, Сантиаго Канисарес отговори сбито: „ Не. “ Вестник „ Спорт “ към този момент разгласи началото на Ансуманията, а се върна и споменът за фамозния коментар на Виктор Уго Моралес след феноменалния гол на Диего Марадона против Англия: „ От коя планета пристигна?! “.

От коя планета ли? От нашата блага Земя: от Бисау към Барселона през Севиля, Ерера и Мариналеда – селцето, където един железен знак гласи „ Един различен свят е вероятен. “ Както сами схващат Бори и неговият наследник в последно време.
Сид Лоу, „ Гардиън “ Примера дивисион 4 кръг, събота 14 септември  Барселона 5:2краен резулат  Валенсия
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР