Как ДНК „детектив“ помогна за разрешаването на „неразрешим“ студен случай в Мичиган за четири дни

...
Тази история първоначално беше излъчена на 12 ноември 2022 г.През
Коментари Харесай

Тази история първоначално беше излъчена на 12 ноември 2022 г.

През февруари 1987 г. Тери Ууд се прибра у дома от нощ на боулинг, за да открие съпругата си Роксан мъртва на пода в кухнята в дома им в Найлс, Мичиган. Детективите казват, че Роксан Ууд е била сексуално нападната и гърлото й е прерязано. Беше запазено ДНК от местопрестъплението, но предвид технологичните ограничения на времето, нямаше достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения срещу заподозрени. Случаят охладня. След това, 34 години по-късно, изследователят генетичен генеалог Габриела Варгас се зае да работи върху това, което беше смятано за неразрешимо от мнозина поради малкото останало количество ДНК.

"Вярвах, че този случай е изключително разрешим", каза Варгас пред кореспондента на "48 часа" Питър Ван Сант. „Вярвах, че мога да го разреша.“

19 ФЕВРУАРИ 1987 г.

Брад Уудс си спомня 20 февруари 1987 г., сякаш беше вчера. Той беше само на 14 години.

Брад Уудс: Подготвях се за училище. … И си спомням как майка ми блъскаше по вратата на банята, казвайки да побързам, че трябва да говори с мен.

Часове по-рано 30-годишната сестра на Брад Роксан, известна като "Скалата", е била наблизо в нейния Нилс, Мичиган, сама вкъщи, когато е била жестоко нападната - гърлото й е прерязано.

Брад Уудс: Когато излязох, знаете ли, тя ми беше казала, че — получила е обаждане, че — Рок е убит.

Съкрушено, семейството на Роксан не можеше представете си защо някой би искал да й навреди.

Джанет Ууд: Тя винаги е карала хората да мислят, че сте нейният най-добър приятел. … Тя просто обичаше всички.

Джанет Ууд: Беше висока, величествена. Тя се облече на пух и прах. Това беше много важно за нея. Беше много елегантна.

ДжанетУуд не можеше да не се възхищава на по-голямата си сестра. Родителите им бяха разведени и Роксан беше поела ролята на майка с братята и сестрите си.

Брад Уудс: С разведени родители много пъти се чувствате сякаш сте разбъркани между, нали знаете, къща до вкъщи. … И единственото нещо, което винаги беше стабилно за мен, беше – беше Рок.

Джанет Ууд: Тя ти беше майка.

Брад Уудс: Да. … Рок. Знаеш ли, тя винаги беше там.

Питър Ван Сант: Тя беше твоята скала.

Брад Уудс: Тя беше. Тя беше (смее се).

Фамилията на Роксан в крайна сметка щеше да се промени от Уудс на Ууд, след като срещна бъдещия си съпруг, Тери Ууд, малко след като тя завърши гимназия.

Джанет Ууд: Тя работеше във фирмата на баща си. … Тери беше още в гимназията. … В отбора по борба. … И той влиза. И той е по борцовите си панталони и каквото и да било. … (смее се) Тя каза: "Най-хубавите крака, които е виждала." И - и тя просто беше поразена от него веднага.

Роксан и Тери се женят през 1982 г.

Джанет Ууд: Тя каза, че това е най-щастливият ден в живота й.

Шест години по-късно Джанет ще я промени име от Уудс и на Ууд, когато се омъжи за брата на Тери, Роб. И двамата братя започнаха работа в семейния бизнес. За Роксан и Тери това се оказа малко прекалено заедно.

Джанет Ууд: Облякоха се сутринта заедно и яздиха заедно на работа (смее се) и се прибраха заедно за обяд , след което се върнаха да работят заедно.

Решението на Роксан? Поемане на работа в близкия Саут Бенд, Индиана. Малкото време разделно изглежда помогна на брака.

Джанет Ууд: Много, много доволна, щастлива, очакваща с нетърпение да създаде семейство.

19 февруари 1987 г. започна като типична четвъртък вечер за двойката. Те се срещнаха на вечеря в ресторант в центъра на Нилс след работа и след това отидоха на местна зала за боулинг, като пристигнаха в отделни коли.

Дет. сержант Джон Мур: От доклада можете да разберете, че когато Роксан влезе в залата за боулинг, всички очи бяха вперени в нея.

Детектив сержант Джон Мур от щатската полиция на Мичиган.

Дет. сержант Джон Мур: Нямаше много дами там, защото това беше мъжката боулинг лига, така че тя привлече известно внимание.

С наближаването на полунощ Роксан беше готова да нарече вечерта, но Тери искаше остани.

Джанет Ууд: Има свидетели, при които Тери и тя са си пожелали лека нощ — прегърнати, целунати, „Обичам те. Карай безопасно.“

След като Роксан се прибра вкъщи, Тери остана отзад и изигра още една игра. След това се отправи към дома си и пристигна около 45 минути след жена си. Тери влезе в къщата през гаража и веднъж вътре се натъкна на ужасяваща гледка.

Дет. Лейтенант Чък Кристенсен: Тя лежеше на пода. Тя беше с нощницата си. Каза, че имало много кръв.

Според Det

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР