Тази история ни напомня колко тясно европейските династии са свързани

...
Тази история ни напомня колко тясно европейските династии са свързани
Коментари Харесай

Как първият крал на Белгия става руски генерал на 12 години

Тази история ни припомня какъв брой тясно европейските династии са свързани с съветското императорско семейство.

Леополд Жорж Кристиан Фредерик Сакскобургготски, който по-късно става крал на Белгия Леополд I, е подполковник в съветската императорска армия на едвам 8-годишна възраст и военачалник на 12 години. Как е могло да стане това? Всичко стартира инцидентно, а точно с заболяването на един съветски военачалник. Нека изясним нещата.
Достоен брак
 Леополд I

Леополд IGeorge Dawe

Леополд идва в Русия с по-голямата си сестра Юлиана, която е определена да стане брачна половинка на великия съветски княз Константин Павлович.

Екатерина Велика е била доста загрижена за ориста на своите внуци Александър (1777-1825) и Константин (1779-1831), синове на злополучния ѝ наследник Павел (1754-1801) (по-късно Павел I). За Александър, който е най-големият от внуците ѝ, тя наема най-хубавите учители. Един от тях е Андреас Еберхард декор Будберг (1750-1812), който заема тази позиция от 1784 до 1795 година. Будберг служи и като сватовник за внуците на Екатерина.

 Константин Павлович

Константин ПавловичGeorge Dawe

През 1795 година Будберг се насочва на странствуване из Европа, с цел да откри младоженка за Константин (Александър към този момент е оженен през 1793 година за Луиз Мари Огюст декор Баден (1779-1826 г.) По време на пътуването си Будберг се разболява и би трябвало да спре в град Кобург, столицата на Сакскобургготското херцогство. Чрез приятеля си, бележит локален доктор, Будберг научава за дъщерите на Франц, херцог Сакскобургготски, Юлиана, София и Антоанета. Будберг написа на Екатерина, че е намерил доста образовани, нежни и красиви немски принцеси за 15-годишния Константин и една от тях може да стане негова брачна половинка.

 Принцеса Юлиана

Принцеса ЮлианаÉlisabeth-Louise Vigée-Le Brun

След като събира малко информация, Екатерина утвърждава избора на Будберг. Принцесите са от вкъщи на Ветините, уважавано семейство на тюрингски херцози. (Баща им Франц става дядо на британската кралица Виктория).

Екатерина кани принцесите с майка им Августа Реус от Еберсдорф в Санкт Петербург. Константин би трябвало да направи своя избор, макар че евентуално не е желал да се дами. Той избра Юлияна, която приема съветската православна религия и името Анна Фьодоровна. На 15 февруари 1796 година тя става брачна половинка на Константин. С нея в Русия идва и по-малкият й брат Леополд и е записан в съветската императорска армия.
Момче военачалник


Paul Delaroche

Няма точна информация по кое време Леополд постъпва на работа в съветската войска, само че през 1799 година на 8-годишна възраст той е регистриран като подполковник в Измайловския полк на императорската армия. Очевидно е влезнал в армията по-рано с чин майор или капитан и съответно е „ нараснал “ в подполковник. През 1801 година е преведен в конния полк на императорската армия като полковник, а през 1803 година на 12 години става генерал-майор. Докато служи в съветската войска, Леополд се научава да приказва съветски свободно. Бъдещият крал на Белгия е в жилището на император Александър I в селцето Аустерлиц през 1805 година.Следващата 1806 година заварва Леополд в родното му Сакскобургготско херцогство, където той е дружно с татко си. И двамата са пленени от генерала на Наполеон Жан-Пиер Ожеро, който конфискува и съкровищата на Сакскобургготски, а династията е покорена от Наполеон. Заради кралския си генезис Леополд не е затворен – той продължава съветската си работа и взе участие във войните против Наполеон, само че през 1809 година Бонапарт упорства той да напусне съветска работа.

 Франц, херцог Сакскобургготски

Франц, херцог СакскобургготскиWilliam Essex

След това Леополд прекара известно време в Париж в двора на Наполеон. Ето по този начин са били преплетени интернационалните връзки през XVIII и XIX век: сред лица с кралски генезис и състояние се ползват избрани правила на държание, които разрешават на такива лица да се движат сред враждуващите страни и да им служат по избор. Ако Наполеон беше дръзнал да затвори Леополд, репутацията му щеше мощно да пострада.

Веднъж даже Наполеон хвали Леополд като „ най-красивия юноша, който в миналото е виждал “, само че Леополд явно е бил унизен от Бонапарт – той губи наследството и херцогството си. През 1813 година, откакто Наполеон е надвит във войната с Русия, Леополд още веднъж влиза в съветската войска и е награден с медал „ Свети Георги “ 4-а степен „ за военна героизъм в борбите против французите “, което потвърждава несъмнено, че Леополд е взел участие в действителни военни дейности, тъй като Орденът „ Свети Георги “ в съветската войска се е присъждал единствено на офицери, които персонално са взели участие в сражения.
Триумфът


Алексей Кившенко

Леополд е в съветската войска по време на европейската ѝ акция от 1813-1814 година като генерал-лейтенант. През март 1814 година, когато съветската войска навлиза в Париж, Леополд написа: „ Не мога да си спомня различен по-красив момент от живота си от това да вляза като победител в града, в който прекарах толкоз мизерно време “ (тук Леополд има поради годините, които той би трябвало да прекара в двора на Наполеон, потисника на фамилията му). Леополд блясва в актуализирания двор на Бурбоните и е признат в домовете на най-високите цивилни и военни чиновници на Франция. С този успех обаче завършва историята на съветската му работа.

И въпреки всичко има нещо, което съветските му царски другари са създали за него. Великата княгиня Екатерина Павловна, сестра на император Александър, среща Леополд с принцеса Шарлот Аугуста от Уелс (1796-1817), която става първата му брачна половинка. С този брак Леополд придобива чин военачалник в английската войска.

 Леополд I

Леополд IСвободни източници

Младата му брачна половинка умира по време на раждането през 1817 година, а тяхното бебе също почива. Това злополучно събитие обаче води до различен брак – сестрата на Леополд, принцеса Виктория Сакскобургготска (1786-1861), се омъжва за принц Едуард Август, херцог на Кент (1767-1820). Те стават родители на бъдещата британска кралица Виктория. Принц Едуард почива, когато Виктория е единствено на осем месеца, тъй че Леополд се грижи за нея и е неин формален аставник до 11-а и година. Виктория обича Леополд и го назовава „ втори татко “.

Разцветът на Леополд идва през 1830 година с белгийската гражданска война. Белгия става самостоятелна страна и Леополд е определен за нейния първи крал. Останалата част от историята му не е обвързвана с Русия, само че сигурно е бил сполучлив държател, който оставя престола на сина си и умира през 1865-а на 74 години.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР