Тази история изглежда като извадена директно от роман ноар, който

...
Тази история изглежда като извадена директно от роман ноар, който
Коментари Харесай

В клоаките на испанския футбол

Тази история наподобява като извадена непосредствено от разказ ноар, който би могъл да бъде написан от злочестия Филип Кер – създател на творби, третиращи тематики от тъмната страна на футбола, като „ Божията ръка”, „ Зимният пазар” и „ Фалшивата деветка”. Въпреки че всекидневно плашливите гледат да смъкват на своето равнище враговете си, с цел да им станат равни, сигурното е, че кръстоносният поход на Луис Рубиалес против Хавиер Тебас (не се съмнявайте, подкладен от Флорентино Перес) води испанския футбол към безпределно мръсна игра. Игра, при която най-често употребяваната дума е „ война”, при все това враждебността идва единствено от едната страна.

Президентът на Кралската испанска футболна федерация (КИФФ) Рубиалес към този момент го сподели по време на една закуска: „ Трябва да вържем краката на Тебас!”. Откакто някогашният президент на Асоциацията на футболистите в Испания (АФИ) влезе в кабинета на Вийяр във федерацията, единствената му цел е да саботира Професионалната футболна лига (ПФЛ) отпред с Тебас, в това число и женския футбол. И това е, откакто си е подсигурил добра заплата и обилно покрити служебни разноски.

Насреща – популистки решения като правенето на Купата на краля такава, че да продължава да не се усеща като чиста проба Купа на краля, и на превръщането на Суперкупата на Испания в шампионат с крайна четворка, евентуално през януари и евентуално в Саудитска Арабия. Да, той говореше какъв брой доста мисли за футболистите и последователите, до момента в който, отново направляван от Флорентино, се противопоставяше на пословичния мач от шампионата в Маями. Да не отваряме дума по какъв начин упрекна Тебас, че вижда „ футбола само като бизнес” – това в действителност е истина, но самият Рубиалес е същият, че и по-лош. Как да не е, откакто желае да влачи по арабските страни в разгара на сезона Барселона, Атлетико Мадрид, Валенсия и, несъмнено, Реал Мадрид, който ще се включи в новата Суперкупа, без да е финалист за купата и евентуално като 3-ти в Ла Лига. И всичко това, по какъв начин другояче, с поддръжката на синдикалната АФИ, която парадоксално се храни от ръката на Тебас и ПФЛ.



Флорентино Перес е взел на прицел Хавиер Тебас, откогато последният съумя да реализира желанието си за групова продажба на телевизионните права на шампионата, която облагодетелства всички клубове, а освен двата гранда. След като загуби всичките борби в спортните трибунали, Рубиалес като че ли е свалил тази на едно по-ниско равнище, където се усеща надалеч по-уютно.

Така на 27 април т.г., тъкмо преди заседание на Върховния съвет за спорта (ВСС), президентът на КИФФ задържа този на ПФЛ в антрето. Защо ли? Версията на Тебас е, че Рубиалес го е заплашил да пусне към пресата тежки персонални компромати, в случай че не се стигне до съглашение по основните наболели въпроси. Сред тях са да вземем за пример продажбата на правата на името на Ла Лига, часовете на мачовете в нея и комерсиалната употреба на марката. Срещата била къса, но съгласно очевидци Тебас влезнал след нея в залата с потресена физиономия и по време на събранието употребявал думата „ шантаж”, визирайки Рубиалес. Това не изненадало държавния секретар за спорта Мария Хосе Риенда, която чудесно знае какви ги дроби Рубиалес.



При все това, и няма по какъв начин другояче, от КИФФ обявиха пред вестник „ Ел Паис”, че срещата сред Рубиалес и Тебас не била уединено, а имало и други присъстващи, които не са чули никакви закани. Значи не ще да са чули и думите „ ти си мафиот”, с които президентът на ПФЛ дал отговор на този на федерацията на влизане в залата…

На процедура ситуацията е дума-срещу-дума, но наподобява както красноречиво, по този начин и неуместно, че Рубиалес постоянно е в компанията на юристи, изключително на Томас Гонсалес Куето, някогашен член на Административния състезателен арбитражен съд (АСТ). Най-вече тъй като президентът на КИФФ се допуска да е правист съгласно дипломата си от Университета в Елче, при все това любопитно по време на образованието местоживеенето му е… Мадрид. Дали пък степента му не е също толкоз подправена, колкото и магистърската на неговия правоприемник в АФИ Давид Агансо?



Но дано продължим. Накрая на събранието Рубиалес съобщи, че е имало „ неприятни въпроси, на които избирам да обърна гръб”. Каза го с нормалната си приветлива физиономия, въпреки че в този случай можем да я квалифицираме напряко като цинична. За разлика от своята типична същина пък Тебас избяга от микрофоните и се запъти право в един полицейски комисариат, където упрекна Рубиалес, че го е заплашвал и насилвал. Предполага се, поради неналичието на всевъзможни доказателства, че го е сторил като превантивна мярка, ако в идните дни излязат мръсни компромати за него.

Ще завърша там откъдето започнах. Както написа Филип Кер, „ във футбола не може да се играе под прожекторите, без да се появят сенки”, а казусът на испанския футбол е, че Рубиалес желае да събере към себе си всички прожектори, когато най-хубавото нещо за всички ни е той да се застои в сянката.

Както може да се прочете в един подробен отчет на Palco23, в други страни всевъзможни договаряния към професионалния футбол са в ръцете на клубовете и по този начин не съществува никакво напрежение сред институциите. Нейсе, напълно друго е тук, в клоаките на испанския футбол.

Кике Марин, „ Ел Конфиденсиал”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР