Тази инфлация удря всеки, но новият бюджет може да я

...
Тази инфлация удря всеки, но новият бюджет може да я
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Страдаме от Холандска болест, 2 сектора делят 11 млрд. лв.

Тази инфлация удря всеки, само че новият бюджет може да я спре с политически сложни решения, съобщи в предаването на Българска национална телевизия " Говори в този момент " някогашният финансов министър Симеон Дянков.

Първото е страната да спре да заплаща 1,2 милиарда лева дотации за тока за огромните бизнеси " за ковид, който мина ". " Получават ги всички, което увеличи изкуствено цените - в случай че толкоз доста пари влизат в бизнеса всеки месец, те избиват нанякъде ", акцентира специалистът. Според него в някои браншове фактически има далавера, тъй като цените се подвигат излишно и авансово.

" В момента институциите спят, това не е макро развой, другояче няма по какъв начин да сме с доста по-висока инфлация от другите в Европа ", изясни някогашният финансов министър.

Запитан по какъв начин ни се отразява продажбата на оръжие, той изясни, че за 2022 година има два бранша - енергетика и специзноса, които са дърпали инфлацията нагоре.

" Ние продаваме ток и оръжия, само че парите се събират като свръхпечалба, а тези браншове концентрират доста капитал и малко заети - добави още Дянков. - Останалите виждат това и подвигат цените, с цел да са като тях, само че те нямат продуктивността им. " Именно по тази причина съгласно него държавата печели доста малко от оръжия и с цел да се поправя това е нужен налог върху свръхпечалбата.
 
" Тогава ще има повече пари и за пенсии ", счита някогашният финансов министър. По негови данни за предходната година двата супер бранша са генерирали доходи към 11 милиарда лева и най-малко половината от тях са печалби.

" Дали имат свръхпечалби, е въпрос на регулаторите - посочи Дянков. - Но обществото губи от тази наклонност, тъй като това е по този начин наречената " холандска болест ". "

Симптомите й са, когато единствено един или два бранша вървят напред, а другите стават все по-непроизводителни.

Разликата сред България и другите страни е, че там порастват и други промишлености и не се получават чак такива изкривявания.  " Затова упорствам дотациите за ток да не се дават на компании със свръхпечалби ", бе безапелационен някогашният финансист №1.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР