Тази група плодове включва лимони, портокали и грейфрути. Те имат

...
Тази група плодове включва лимони, портокали и грейфрути. Те имат
Коментари Харесай

5 причини да консумираме повече цитруси

Тази група плодове включва лимони, портокали и грейфрути. Те имат голям брой изгоди за здравето от повишение на имунитета до ефикасна битка с рака.

1. Цитрусите са богати на витамини и съединения

Цитрусовите плодове са отличен източник на витамин С, който укрепва имунната система. Един приблизително огромен портокал съдържа ежедневната нужна доза витамин С. Цитрусите съдържат също витамини от група В, калий, фосфор, магнезий, мед. Те са богати и на голям брой съединения като флавоноиди, каротеноиди, които са извънредно потребни за здравето.

2. Те понижават риска от камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците могат да се образуват, когато урината е доста съсредоточена. Те могат да се причинят и от ниски равнища на цитрат в урината. Цитрусовите плодове могат да покачат равнищата на цитрат, като понижат риска от камъни в бъбреците. Според данни от проучвания камъните в бъбреците са по-често събитие при хората, които ядат по-малко цитруси.

3. Цитрусовите плодове оказват помощ в битката с рака

В изследване хората, които консумирали по един грейпфрут дневно или по една чаша сок от грейпфрут, са с по-нисък риск от рак на белия дроб. Други проучвания демонстрират, че цитрусовите плодове могат също да предпазят организма от рак на хранопровода, стомаха, панкреаса и гърдата. Причината е, че цитрусите съдържат съединения като флавоноиди, които предотвратяват раковите кафези.

4. Цитрусите подтикват здравето на сърцето

Консумирането на цитрусови плодове е потребно за здравето на сърцето. Фибрите и флавоноидите в тях усъвършенстват равнищата на положителния холестерол и намаляват неприятния. Японско изследване откри, че хората, които ядат по-големи количества от тези плодове, са с по-ниска периодичност на сърдечни болести и инсулт. Изследване от 2017 година демонстрира, че грейпфрутът е обвързван с понижаване на кръвното налягане.

5. Те пазят мозъка

Флавоноидите в цитрусите могат да оказват помощ за попречване на невродегенеративните болести като заболяването на Алцхаймер и Паркинсон, които са резултат от разграждането на клетките в нервната система. Тези болести са породени и от възпаления. Флавоноидите в този тип плодове имат противовъзпалителни свойства, като пазят мозъчните кафези и усъвършенстват функционалността на мозъка.

puls.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР