Тази година за първи път Националното радио е изправено пред

...
Тази година за първи път Националното радио е изправено пред
Коментари Харесай

Александър Велев: За първи път БНР е изправено пред опасността да има дефицит

Тази година за първи път Националното радио е изправено пред заплахата да има недостиг. Това съобщи в изявление за предаването „ Нещо повече “ генералният шеф на Българското национално радио Александър Велев .

„ Заплатите на музикантите стартират от 560 лева и стигат до 700-800 лева бруто. Като се приспаднат налозите, сумата, която получават, е оскъдна. С годините те са изостанали в заплатите си по отношение на другите стратегии в Радиото. В момента те заслужено желаят най-малко да бъдат изравнени с това, което получават сътрудниците им “, разяснява той.

Велев напомни, че такова нарастване е било поискано и при разглеждането на проектобюджета на Радиото в Комисията по просвета и медии е имало позитивно отношение в тази посока. В последна сметка обаче не се стигна до нарастване, добави той.

„ Това са пари, които бяхме заложили – 420 хиляди лева, с цел да се усилят с 20% заплатите на музикантите “.

Генералният шеф на БНР сподели още, че бюджетът е намалял със 7 млн. лева от 2012 година, а разноските са се нараснали. Той попита:

„ Какво би трябвало да създадем – би трябвало да затворим някоя стратегия ли, с цел да увеличим заплатите? Миналата година ние увеличихме с 5% заплати с наши средства, без никакво нарастване на бюджета, успяхме да създадем вътрешно преразпределение. Оттук нататък запасите са изчерпани. Тази година за първи път Националното радио е изправено пред заплахата да има недостиг “.

Александър Велев уточни какви са упованията от утрешното съвещание на парламентарната комисия по просвета и медии:

„ Очакванията са, че комисията ще одобри настояването за нарастване на заплатите на съставите в БНР. …Аз тъкмо не мога да си обясня по какъв начин би станало увеличението. За да се случи нещо през комисията в Народното събрание, би трябвало да има смяна на Закона за държавния бюджет – това не зная до каква степен е допустимо. В последно време се появи, че страната има запаси, които се дават в обособени браншове. Може би това може да се случи и с Националното радио “. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР