Тази година за Местни избори 2019 държавата заплаща по 100

...
Тази година за Местни избори 2019 държавата заплаща по 100
Коментари Харесай

Парите за Местни избори 2019 са 71 млн. лв., вижте какви са хонорарите и глобите

Тази година за Местни избори 2019 страната заплаща по 100 лева заплащане на ръководител на Секционна изборна комисия (СИК), на зам.-председател и на секретар – по 90 лева, а на останалите членове – по 80 лева Спрямо предходните общински избори надниците са скочили съвсем двойно, а изплащането им ще стартира седмица след провеждането на изборите, оповестява " Канал 3 ".

В четвъртък бе крайният период, в който страната да преведе средствата, нужни за подготовката и провеждането на Местни избори 2019. За първи път сумата за вота е в размер на близо 71 млн. лв., - спрямо предишните локални избори, тези ще са с над 20 млн. лева по-скъпи на данъкоплатците.

66 обединения ще вземат участие във вота, от които 59 партии и 7 обединения. Този път участниците в локалните избори са по-малко по отношение на 2015 година, когато българите можеха да избират сред 71 партии и 3 обединения. Близо 17 500 българи ще се борят за кметски столове в 265-те общини в страната. Общият брой на записаните претенденти за изборите е над 36 288 души.

На изборите през 2015 година съществени съперници в борбата останаха Българска социалистическа партия и ГЕРБ. На първи тур кметове на ГЕРБ завоюваха кметските места в 10 огромни регионални града, Движение за права и свободи по традиция от раз получи Кърджали, а Видин, Кюстендил и Монтана отидоха в ръцете на коалиция от партии.

Сега измежду рекордьорите по брой поредни мандати първенци са кметът на Монтана Златко Живков, и на Гоце Делчев – Владимир Москов, като двамата са единствените градоначалници в страната, които ще посегнат към седми управнически мандат.

Жребият на ЦИК дефинира номерата на бюлетините на някои от партиите и обединенията: ГЕРБ получи 43, Българска социалистическа партия за България – 56, Движение за права и свободи – 55, Вътрешна македонска революционна организация – 34, НФСБ – 8, Атака – 4, ВОЛЯ получи номер 51, а Демократична България – 66.

За поредна година в навечерието на изборите депутатите ще излязат в предизборна почивка, откакто в предходни години стана ясно, че по време на предизборни акции получават заплатите си като депутати, а действително вършат предизборни пропаганди отвън Народното събрание. Сега от 16 до 25 октомври народните представители ще би трябвало да вземат участие единствено в съвещанията на парламентарните комисии, като само за тях ще им бъдат приспадани и обезщетени транспортни разноски. Ваканцията е и единственият метод парламентарната естрада да не бъде употребена за предизборна пропаганда.

Откриването на предизборната акция постанова и строги правила за държанието на медиите – претендентите могат да показват стратегиите и концепциите си единствено след съответния контракт сред двете страни - предписание, което строго се следи от Съвета за електронни медии. Абсолютно неразрешено е оповестението на анонимни материали, както и на предизборни материали без издател; неразрешено е и публикуването на платени форми без съответното уведомяване за читателя.

Забранено е и потреблението на националните химн, герб и знаме, както и на религиози знаци и знаци на непознати страни или общини в материали на български претенденти или партии. И наложително изискване за издание на рекламни материали е оповестението, че „ пазаруването и продаването на гласове е закононарушение “.

Забранена е предизборната пропаганда в държавния и общинския превоз, както и във всички държавни и общински институции, институции, предприятия и в комерсиалните сдружения с повече от 50 на 100 държавно или общинско присъединяване в капитала. Остава и възбраната да се унищожават предизборни материали на участници в локалния вот; а пропагандни плакати могат да се лепят единствено на избрани от общините места.

Посланията в предизборната акция могат да се водят единствено и само на български език, гласи Изборният кодекс. Всяко нарушаване на това условие ще бъде глобено с санкция от 2000 до 5000 лева за всяко настрана нарушение.

След привършване на борбата за локалната власт всички претенденти, партии или обединения са длъжни в 7-дневен период да отстранен пропагандните си материали, другояче ги грози санкция от 1000 до 5000 лв..

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР