Тази година Великотърновският университет Св. Св. Кирил и Методий“ навършва

...
Тази година Великотърновският университет Св. Св. Кирил и Методий“ навършва
Коментари Харесай

`ВТУ пред избор за ректор. Какво обещават кандидатите?

Тази година Великотърновският университет „ Св. Св. Кирил и Методий “ навършва 60-години, а годишнината минава в подтекста на идните избори за ректор и университетско управление на 29 май . Сегашният ректор професор Христо Бонджолов е с два поредни мандата и няма право на трети. 

Четирима са претендентите за нов ректор на Великотърновския университет. Издигнати са номинациите на досегашните трима заместник-ректори и на учител по логика на психиката. Управленските им стратегии и концепции за развиване на висшето учебно заведение и за решение на неговите проблеми не са обществени, тъй като не са оповестени в уеб страницата на университета. Всеки от претендентите ги показва в персоналния си профил в обществените мрежи. Престоят срещите на претендентите с академичната общественост. 

Новият ректор на Великотърновския университет ще би трябвало да организира дългата процедура по новата акредитация на другите факултети на висшето учебно заведение и да реши казуса с намирането на преподаватели, тъй като в идните две години се пенсионира всеки четвърти от хабилитираните учени, работещи в университета. Проблем има и с текучеството на студенти. 

В изборите за ректор на ВТУ ще вземат участие сегашният заместител по образователната активност проф. Димитър Симеонов, по интернационалната активност проф. Димитър Димитров, досегашният заместник-ректор само че научната активност проф. Милко Палангурски и преподавателят по логика на психиката доцент Марияна Няголова.  

Какво желаят от новия ректор преподавателите във Великотърновския университет: 

„ В центъра е вниманието към нашите студенти, грижата към хората, които преподават в този университет “. 

„ Да модернизира университета и новите факултети да намерят своето място в ръководството на ВТУ “. 

„ По-голяма самостоятелност на факултетите и независимост във връзка с някои финансови политики, които биха могли да са в интерес на целия университет “. 

„ Да се опре на досегашните обичаи, които да развива в сходство с новите условия на времето, да надгражда, да усъвършенства и да има непоклатимост на институцията “. 

„ Да се обърнем към студентите с повече средства и благоприятни условия за развиване и по-добра база, най-много “, обявиха водещи преподаватели. 

Студентите желаеха: 

„ Прозрачност и да има контакт със студентите “. 

„ Да поддържа положителния имидж, доста одобрявам работата на настоящия ректор, тъй че в случай че може да я продължи “. 

„ Комуникация със студентите, повече време да се отделя онлайн на лекции, някои от изпитите да станат онлайн “. 

„ Сега е добре, само че, в случай че може да се надгради, ще е добре “. 

ВТУ към този момент е финансово постоянен, само че последните два мандата на ректора проф. Христо Бонджолов бяха съпроводен с шумни кавги за непозволено консумиране на средства в огромни размери, за неосъществени инфраструктурни планове, за неистинен дипломи на италиански учители, уволнени и възобновени посредством съда на работа знакови преподаватели, само че университетът стана първият в България, който разкри собствен филиал в Република Северна Македония. Проф. Бонджолов не е правил обществен доклад на мандата, а университетът е в дейна предизборна акция, която протича само в обществените мрежи. 

Първи кандидатурата си показа и единствен даде конференция историкът проф. Милко Палангурски. За БНР той уточни, че главната му задача е опазване на мястото на ВТУ като един от главните просветителни центрове в страната посредством привличане на в допълнение европейско финансиране за развиване на материалната база и повишение качеството на образование , както и да се промени методът на асортимент на кандидат-студентите и обърна съществено внимание на идната кадрова рецесия с пенсионирането на 25% от професорите и доцентите, което слага под риск доста от катедрите и факултетите:  

„ Превръщането на университета в проучвателен, което не успяхме да правим в първата вълна, което основава заплаха от отваряне на ножица сред нас и другите университети, които съумяха при първичната процедура. Тук става въпрос за европейски средства. Кадровият проблем – належащо е катедрена тактика на всяко звено, с цел да може в идващите 4 години да се поддържа кадровият състав с замяна, с подмладяване. Предстоящата акредитация, която по новия закон ще отнеме, допускам, не по-малко от 36 месеца. При студентите – към този момент задържаме това, което назоваваме държавна поръчка. Вече би трябвало да преминем към противоположната посока – последователно да вкарваме още веднъж някакви критерии за асортимент, с цел да не се стига до парадоксални обстановки, при които някои от направленията и специалности губят половината, че и повече от студентите си още първите два семестъра “. 

Още един историк и два мандата заместник-ректор се кандидатира да ръководи ВТУ. Проф. Димитър Димитров се разгласи за предпазване на постигнатото и агресия за развиване напред. В университетските среди го дефинират за непосредствен до настоящия ректор: 

„ Разбира се, продължаването ще бъде в нови условия, тъй като те се трансформират в страната, в чужбина, във висшето обучение. Във всички случаи би трябвало да мислим за нововъведения, аз съм ги заложил в програмата. Във всички случаи би трябвало да мислим за рационализация, несъмнено, за подмладяване на кадровия състав – това е безусловно наложително и неотложно. Аз съм сдържан реакционер във връзка с някакви радикални политики. Мисля, че университетът има потребност не от усъвършенстване в смисъл рязане, закриване, преустановяване на съществуването на звена, а по-скоро противоположното. Смятам, че многопрофилността на нашия университет, която от време на време основава и проблеми, е в действителност неговото благосъстояние и за какво не да придобием и нови профили и по този метод да се да се развиваме екстензивно, агресия “. 

В ректорските избори се включва и географът и заместник-ректор на ВТУ проф. Димитър Симеонов, който е озаглавил концепцията си „ Университет на бъдещето “ и планува университетът да отиде при самите кандидат-студенти освен в Северна България, а кадровият проблем ще взема решение с повишение на заплатите и предлага част от пенсионираните професори, които вземат участие в обучителния развой, да бъдат поканени като посетител преподаватели

„ Основните цели или главните точки, по които ние считам, че би трябвало да се развиваме, преди всичко е законовата основа, академичната автономност, разширение опцията на повече брой хора от разнообразни факултети в ръководството на университета. Задължително би трябвало да бъдат заменени ресорите на заместник-ректорите, поради новите провокации, които стоят пред университета. Задължително е привличането на студенти от нашите общности и задгранични студенти, това е проблем в университета. Превръщането му в научно-изследователски, което няма да бъде лесна задача. Задължително е в нашия университет да се наложи практиката на повече цифрови умения, които с нашите преподаватели и студентите да придвижим университета към подобен, какъвто го назовавам – „ Университет на бъдещето “.  

Неочаквано кандидатурата си издигна и преподавателят по логика на психиката доцент Марияна Няголова, която в последните дни е в задгранична командировка и съобщи за БНР, че смяна е водещата дума в управническата ѝ идея: 

„ Моята работа, в случай че бъде определена за ректор, ще бъде ориентирана към това, че университетът би трябвало да го има, да се утвърждава и да продължи да съществува и от тази позиция ще продължи да се работи и в научната работа, в образователната работа, и по линия на библиографията, обезпечаване на образователна и научна литература. Моите цели естествено ще бъдат науката и образованието на студентите. Трябва да има смяна към по-добро и към по-ефективна работа “.  

Издигнати са и две групови кандидатури за ръководител и заместник-председател на Общото заседание на университета. Изборите за управление на ВТУ са планувани за 29 май. 

Целия репорртаж чуйте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР