Тази година в бюджета на Агенция Пътна инфраструктура“ са заложени

...
Тази година в бюджета на Агенция Пътна инфраструктура“ са заложени
Коментари Харесай

1,2 млрд. лв. заложени в бюджета на АПИ за ремонт и пътна поддръжка

Тази година в бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ са заложени 1,2 милиарда лева за ремонт и пътна поддръжка. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков по време на извършените през вчерашния ден срещи с представители на строителния отрасъл. Министърът беседва с управленията и членове на Камарата на строителите в България, а по-късно и с Българска Браншова камара „ Пътища “.

„ Бюджетът е равносилен на миналогодишния, защото сумата се базира на действително изхарченото до момента и това, което считаме за реалистично, че ще бъде предоставено до края на годината “, акцентира министър Цеков. В допълнение към тази сума са планувани и още 1,2 милиарда лева за съществени поправки и ново строителство. Тези средства са вписани в плана за бюджет, който е оповестен за публично разискване.

Според районния министър капиталовата стратегия до края на годината е доста по-амбициозна спрямо първите 5 месеца на 2023 година „ До 30 май докладът за осъществяване демонстрира към 260 млн. лева разплатени средства по съществени поправки и ново строителство. До края на годината са планувани още 900 млн. лева, разчетени въз основата на реален график, прогноза за осъществяване на настоящи обекти, подписване на нови контракти, които са в напреднал стадий на осъществяване на процедурите за възлагане “, уточни Цеков. Според него, с цел да се извърши тази стратегия, би трябвало да бъдат решени забавените проблеми.

Министърът описа, че с неговия екип с удивление са открили, че в Агенция „ Пътна инфраструктура “ има не малко поръчки, които са оповестени през 2022 година, офертите им са отворени още предишното лято, само че към сегашния миг към момента не са завършени. „ Общата планирана стойност на забавените поръчки за съществени поправки на АПИ е за към 700 млн. лева Намерението ни е да приключим тези поръчки, тъй че в границите на актуалната година да могат бъдат подписани договорите “, изясни Андрей Цеков.

Всичките контракти, които са подписани за съществени поправки и ново строителство, са със подписани съглашения за индексация по времето на служебния кабинет и средствата за тази индексация са планувани в сегашния план за бюджет.

„ Успели сме да отворим вратите за диалози с всички браншови организации и методът ни на работа е да сме оптимално открити “, акцентира районният министър. Андрей Цеков беше безапелационен, че задачата на новото управление на Министерство на регионалното развитие е партньорство в намирането на решенията.

Работни групи с представители на Министерство на регионалното развитие, Агенция „ Пътна инфраструктура “ и браншовите организации още идната седмица стартират работа за разрешаване на насъбраните проблеми през последните години, стана ясно на срещите. Ще се преглеждат предпочитано няколко съществени въпроса: методът за законосъобразно разрешаване на въпросите с инхаус договорите и намиране на механизъм за изменение на Методиката за индексация на тези контракти, правене на промени в Закона за устройство на територията, касаещи противозаконните градежи на огромните инфраструктурни обекти и разработване на стандартизирани рамкови контракти за строителство.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР