Тази година церемонията за дипломиране в първия частен албански университет

...
Тази година церемонията за дипломиране в първия частен албански университет
Коментари Харесай

"Културна агресия" - защо Турция купува училища в Албания

Тази година церемонията за дипломиране в първия частен албански университет не е същата. Нюйоркският университет в Тирана, уважавано образователно заведение, означи мотива извънредно - със особено обръщение към приключилите от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

От август предходната година университетът е турска благосъстоятелност. При това той бе платен от фондацията " Маариф ", която мнозина дефинират като инструмент за политическо въздействие на президента, споделя " Болкан инсайт ".

В материала става дума за същата фондация, която стартира да преследва по целия свят последователи на живеещия в Съединени американски щати просветител Фетхуллах Гюлен. Някогашният съдружник на Ердоган през днешния ден е упрекван за опита за прелом преди три години, а всички " учебни заведения на Гюлен " по света (частни просветителни институции, изключително застъпени в разрастващи се държави), които Анкара съумява да затвори, биват поемани точно от " Маариф ".

Не всички са удовлетворени, че " Маариф " уголемява наличието си в Албания, написа " Болкан инсайт ". Създадената след опита през 2016 година фондация е единствената, която предлага подкрепено от страната турско обучение в чужбина. Формално (поне това твърди уеб сайтът ѝ) Маариф участва в 35 страни с общо 294 просветителни институции. Повечето от тях са в Южна Азия, Африка и Югоизточна Европа (България е маркирана само като страна, с която " Маариф " има " публични контакти " ).

Политика или обучение

Освен университета в Тирана " Маариф " купи още две образователни заведения - главно и гимназия - от същата верига предходната година. Тогава при започване на академичната година турският външен министър Мевлют Чавушоглу даже държа тирада, с цел да означи смяната.

Фондацията обаче не спря тук. На земеделска земя в предградие на Тирана тя основава и детска градина, за която е оповестено, че ще предлага " същинско образование навън ". Този месец ще отвори порти и гимназия в Елбасан, Централна Албания.

Критици на Ердоган съзират политически цели - свързани както с Гюлен, по този начин и с облика на Ердоган в чужбина. Цитираният публицист Ермир Ходжа, издател на новинарския уебсайт Te Sheshi, също декларира, че " Маариф " е " политическа ", а не толкоз " просветителна намеса ". " Остава да се види дали образованието ще надделее над политиката в тези учебни заведения ", споделя той.

 Демонстрации
© Associated Press

Демонстрации " за " и " срещу " Ердоган в Тирана, юни 2013 година

Първият турски лицей в Албания в действителност е открит още от починалия президент Тургут Йозал през 1993 година Това е първото частно учебно заведение в страната след края на комунизма и предлага обучение на албански, британски и турски.

" Зависи от студентите "

Скоро се появяват и други турски учебни заведения, чиито учители и админи са измежду почитателите на Гюлен. Без " даже да знаят кой е Гюлен или какъв е духът на организацията му ", представители на албанския хайлайф дават децата си в тези учебни заведения поради " висококачественото обучение ", счита Ходжа.

Експанзията на " Маариф " след опита за прелом следва отхвърли на Тирана да затвори " учебни заведения на Гюлен ". През юли 2018 година частно албанско учебно заведение разгласява известие с наказание на " турската културна експанзия " с пазаруването на учебни заведения.

Фондацията не скрива политическата си ориентировка. Опозиционният политик и някогашен учебен министър Генц Поло споделя, че в страната има строги правила за непознатите учебни заведения, в това число за светския им темперамент и западната ориентировка, само че за използването има потребност от политическа воля. " Зависи от избора на студентите ", счита обаче журналистът Ходжа. " Те могат да решат да вземат (от " Маариф " ) единствено образователните знания или и политическия и културен дух на днешна Турция. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР