Тази година Царица Роза ще се избира онлайн И през

...
Тази година Царица Роза ще се избира онлайн И през
Коментари Харесай

Празникът на розата в Казанлък ще продължи цяла седмица

Тази година Царица Роза ще се избира онлайн

И през 2020-та година, Празникът на розата в Казанлък се радва на известност и интернационален интерес. Традицията няма да бъде прекратена и събитията ще се състоят за 117-ти път. Ще продължат цяла седмица от 1-ви до 7-ми юни.

Празникът на розата в Казанлък е едно от най-известните събития в България. Красотата на красивата маслодайна роза, нейното благоухание са привличали хора от целия свят в града на розите.

„ Традицията на Празника на розата е вековна и в нея постоянно е имало рози, Царица Роза, карнавал, забавление в името на цветята и на розобера, който се прави тук ", споделя кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Празници ще има и през 2020-та година. Те ще са разнообразни, необикновени за града на розите. Заради пандемията от ковид. Събитията, които притеглят хиляди, този път ще са онлайн. За първи път в историята, Царица Роза, също се избира посредством интернет гласоподаване, в което вземат участие 24 казанлъшки хубавици.

„ Има съревнование, има хъс има упоритост и на 1 юни Царицата ще бъде определена от жителите на общината. Този конкурс се следи в интернет, може да се гласоподава и в чужбина. Много от нашите съграждани, които са в чужбина, се обаждат и се радват, че имат такава опция, тъй че Царицата на 1-ви юни ще бъде коронясана и оповестена. Тя ще бъде с всичките пълномощия, които има всяка една кралица до този миг ", изяснява Стоянова.

А да си кралица на розата в най-старият в България конкурс за хубост е извънредно събитие.

Вероника Кънева стана Царица Роза през 2019 година. „ За мен състезанието Царица Роза е едно преживяване, което ти носи една изключителна страст, неповторима, което си коства да се изживее просто. Приемат Царица Роза по света с почит. В Япония почитат извънредно доста розата и Празника на розата. В града, в който бях аз, извънредно всички ти се възхищават, всички ти се радват, всеки желае да се снима с теб. Това е една страст, която е в действителност несравнима и няма по какъв начин да се опише в действителност ", споделя Вероника.

„ За първи път от традицията на този празник Царицата ще посети своите съграждани там, където те живеят, по тази причина сме и организирали всеки казанлъчанец да сложи един байрак на града, признака на нашия град на своите балкони или огради, с цел да могат да посрещнат своята кралица. Да бъдат поздравени да им пожелаем здраве да бъдат с тази мощ и чувство, че каквото и да ни се случи, можем да го преодолеем, когато сме дружно и когато сме една общественост. ", изясни кметът на града.

30 000 са ушитите флагове на Казанлък, които жителите на града ще получат в своите семейства. За първи път Празникът на розата се организира и като събитие на Чудомир. Причината - несъстоялите се в града през март празници, на един от най-известните хумористични писатели и художници.

„ За първи път подчиняваме Празника на розата като събитие на Чудомир, тъй като той е в действителност талантлив в това да ни накара да се усмихваме и се смеем в сложните времена ", споделя Галина Стоянова.

Ще се състои и друго атрактивно събитие - Розобер, за първи път при съществени ограничения за отдалеченост и сигурност. Снимки ще могат да бъдат правени в полетата на Института по розата. Концерти, състезания, доста са събитията, които ще се проведат през 2020-та в първия онлайн празник на розата в Казанлък.

„ Розовата котловина ще продължава да цъфти с хубостта, с уханието и с блясъка си, който е устоял през годините на всичко, което се е случвало - и на естествени, и други условия. И тази година Розовата котловина ще цъфти и ухае на хубост. Тук хората са доста усмихнати пазители на тази традиция и ще я пренесат през времето ", уверена е Стоянова.

„ Аз имам вяра, че всички вие още веднъж ще почувствате блясъка му, от самия избор на новата кралица, от коронясването и ще усетим хубостта и аромата на розата с чистотата на сърцата си, тъй като въпреки всичко хубостта ще избави света ", споделя миналогодишната Царица Роза - Вероника.

Въпреки пандемията Казанлък ще избере своята 52-ра кралица и ще организира своите 117-ти празници на Розата. Може би без посетители от целия свят, само че с доста хора, които онлайн ще видят хубостта в Долината на Розите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР