Тази година трябва да бъде ситуиран терен във Варна за

...
Тази година трябва да бъде ситуиран терен във Варна за
Коментари Харесай

Стоян Пасев: Търсим терен от поне 4 000 декара, за да ситуираме индустриалната зона на Варна

Тази година би трябвало да бъде разположен терен във Варна за построяването на индустриалната зона. За задачата е належащо да бъде избрана територия от най-малко 4000 декара, където да бъде построена инфраструктура, ел. и ВиК зареждане, изясни за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев. 

" Очаквам да се случи през тази година, синхронизирано е с кмета на община Варна Иван Портних, ситуирането на индустриална зона. Оказа се, че към този момент следващият ни вложител идва, а ние няма какво да предложим като инфраструктура и като земя. Като схванат, че процедурите по промяна предопределение на земя и Оценка на въздействието върху околната среда са тригодишни, и избират други дестинации. Варна е атрактивна от позиция на това, че имаме шест университета, 45 000 студента, имаме какво да предложим на тези вложители от клас А.  Участвахме с терен, с цел да привлечем производителите на " Фолксваген ", само че нямаше по какъв начин да спечелим, тъй като се намираше на територията на област Добрич, а там няма толкоз работна ръка, колкото във Варна. Затова вложителите избраха Кремиковци край София. Без да създадем зона по сходство на индустриална зона “Тракия “ в Пловдив, няма по какъв начин да се преборим за огромните вложители. Чисто логистично нашата област е с преимущество от позиция на летище, пристанище и на автомагистралата, която е приоритет на държавното управление през тази година. Знаете, че Община Варна ситуира индустриална зона на територията на Южна промишлена зона, само че тя е единствено 60 декара, изцяло незадоволителна. Нужна ни е територия от най-малко 4 000 декара, с цел да предложим на възможните вложители инфраструктура, ток, вода, канал, газификация...Работим главно върху този проблем с кмета и естествено и по въвеждащата инфраструктура, защото това е обвързване на общината и на страната. ", сподели Стоян Пасев.

Относно останалите предпочитани планове за тази година, той изясни: 

" Знаете, че откогато съм регионален шеф, се занимавам с тематиката брегоукрепване и свлачища. Успях да аплайвам предходната година по проекта Юнкер и спечелихме три плана, още три са в деяние, тематиката на които е " Бедствия, повреди и свлачища “ на територията на цялата област и на цялото Северно крайбрежие. Знаете, че и буните са в окаяно положение и няма ка да притеглим вложители, в случай че не решим проблемите с брегоукрепването и свлачищните процеси. Единият план, по който работим тази година, е за бедствия и повреди, а точно синхронизацията сред всички институции, държавни и общински. Върши се доста работа, само че нямаме синхрон сред институциите. Затова желая да бъда като сплотяващо звено, с цел да забележим кой с каква техника разполага и с какво може да помогне при спешна обстановка. Такива не липсват на територията на нашата област, към този момент седем пъти сме обвявали бедствено състояние с разнородни действия. Последното беше поради африканската чума по свинете. Имаше свлачища и наводнения...Идеята е да се създадат за предварителни защити повече неща, с цел да овладеем тези естествени катаклизми.

Знаете, че всички огромни инфраструктурни планове, които се случват на територията на Община Варна стават с държавна помощ. Динамична извънредно беше предната година, тази се чака да е същата. Отворихме пристанище Варна за града. Приоритет за цялата област си остава туризма обаче. Макар, че интензивният сезон е единствено три месеца, това е занаят за доста варненци.

Очакваме мощно лято. Дано да повторим върха от предишния сезон. Има прочут спад на съветските туристи, макар, че те не престават да купуват парцели по нашето Черноморие. В последните изказвания на министър Николина Ангелкова, тя показа, че приоритет ще бъде българския екскурзиант.  Магистралата за Бургас е много облагодетелстваща за южната част на страната, а без инфраструктура построена няма ка да чакаме и туристи. Тези полети, които бяха пуснати на Фрапорт до 10 европейски дестинации, това лято чакаме още три, ще спомогнат доста за туризма.

През предходната година успяхме да променим Закона за водите. Това даде опция на Община Варна да употребява благосъстоянието си от термални източници. Знаете за безумието на басейн  " Приморски “, където на 6 метра е каптажа с минерална вода. До момента заради законови спънки нямаше по какъв начин Община Варна да употребява тази вода. В момента текат процедури по прекачване на всички каптажи на общината. Предстои да се вземе решение от Общинския съвет да се категоризират тези източници и да се направи една цена за минералната вода, с цел да може да се отвори най-сетне града и да станем дестинация на четири сезона. "

Какво още сподели Стоян Пасев вижте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР