Тази година светът ще отбележи 250-годишнината от рождението на Лудвиг

...
Тази година светът ще отбележи 250-годишнината от рождението на Лудвиг
Коментари Харесай

Светът ще отбележи 250-годишнината от рождението на Бетовен

Тази година светът ще означи 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен, като централно място в честванията ще заемат Бон и Виена, оповестиха Агенция Франс Прес и ДПА.

Бон е родното място на композитора, а във Виена той е живял. В Бон към този момент стартира юбилейната година с осъществяване на Бетовеновия оркестър в операта на 16 декември, ден преди рождената дата на композитора.

" И до през днешния ден неговата музика допира, вълнува, въодушевява и свързва хората през границите " сподели министърът на културата Моника Грютерс в речта си преди концерта.
 Лудвиг ван Бетовен iStock/Getty Images
Около 1000 концерта, опери, изложения и конференции са планувани в Германия през юбилейната година. Много са в Бон, където е роден Бетовен на 17 декември 1770 година Очаква се за тях да бъдат изхарчени повече от 42 милиона евро.-->

На 1 февруари е премиерата на операта " Фиделио " във Виена, където композиторът е живял при започване на 19-и век.

На 25 и 26 април ще се състои " маратонът Бетовен " в Берлин. За него Берлинската филхармония ще извършва произведения на композитора 24 часа.

На 28 април в Бон екип от музиколози и компютърни експерти ще показа резултатите от опита си да довърши незавършената 10-а симфония на Бетовен благодарение на изкуствен интелект.

На 16 май групата за електронна музика " Крафтверк " ще изнесе навън в Бон концерт в памет на Бетовен.

На 17 декември 2020 година годината на Бетовен ще завърши в пленарна зала в Бундестага в Бон.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР