Тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения

...
Тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения
Коментари Харесай

Обещание - ще има повече пари за МБАЛ – Козлодуй

Тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения ще бъдат увеличени с 2.5 млн. лева, като спомагателен запас ще получи и МБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – Козлодуй, по параметрите ТЕЛК, неотложност и труднодостъпност. Отделно от това по прогноза за 2019 година приходът на лечебното заведение по НЗОК ще бъде с 16% по-висок. Това съобщи министър Ананиев по време на среща с представители на общинската болница в Козлодуй.
„ Това свидетелства, че ние предвиждаме възстановяване на финансовото положение и увеличение възнагражденията на работещите в лечебното заведение, а не закриването му. Отчитаме и ценим мястото и ролята на общинското опазването на здравето, в частност и на болничното заведение в Козлодуй “, беше безапелационен Ананиев. Той уточни, че откакто екипът на Министерство на здравеопазването е изготвил механизма за финансово ръководство и надзор в лечебните заведения, същият е бил препоръчан и на общинските лечебни заведения. Към момента в регионалните лечебни заведения, където механизмът е прибавен, се следи понижаване на просрочените отговорности със приблизително 30%, което значи, че се работи по-ефективно и по-голям % от приходите остава за повишение на заплатите.
Въпреки че Министерството на здравеопазването не е принципал на болничното заведение в Козлодуй, министър Ананиев пое ангажимент Министерство на здравеопазването да окаже методическа и експертна помощ за правенето на разбор на приходите, разноските и подписаните контракти в МБАЛ – Козлодуй, тъй че разноските да бъдат усъвършенствани и спестеният запас да се изразходва за хонорари на личния състав.
Управителят на лечебното заведение доктор Олга Николова уточни, че упованията ѝ са в случай че ограниченията, начертани на срещата проработят, възнагражденията на експертите по здравни грижи да бъдат увеличени до края на актуалната година.
Беше реализирано общо единодушие да се инициира среща сред Министерството на здравеопазването, Министерството на енергетиката, АЕЦ – Козлодуй, Община Козлодуй и шефа на болничното заведение за търсене на вид за в допълнение финансиране на лечебното заведение, с оглед спецификата на района.
По отношение на кадровото застраховане на системата тази година, с помощта на положителната колаборация сред Министерство на здравеопазването и МОН, са увеличени бройките за банкет на медицински сестри. От една седмица за публично разискване на уеб страницата на Министерство на здравеопазването е оповестена и Наредбата за специализациите в системата на опазването на здравето, която има за цел както да облекчи финансово специализиращите, по този начин и да бъде инструмент за провеждането на поредна и трайна държавна политика за превъзмогване на несъответствията при разпределението на експертите по райони.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР